Teman tapi Mesra~~

Khamis, 27 Januari 2011

Check-up at 33weeks..

Dear Diary...ntah bila ms blog ni aku convert jd diary nih!! ilang akal aper..

ok..td pas mention 1 case FOP dkat court..aku pun pecut gi Ipoh Speacilist tuk check-up biasa dgn harapan menggunung tggi tuk buat 3D scan  SEKALI LAGI puas la si radiographer tu duk tujal-tujal perut aku sbb anak aku duk ralat "bersujud" dlm perutmuka telangkup ke bawah dgn tangan dan uri duk blok muka..nmpk la sipi-sipi jer muker dia.."that's all i can do, u wan me to save it?" last-last aku ckp xper lah xyah print..

Hmm..lebih kurg kedudukan anak aku td camni la..montot & blakang keatas..tu yg slalu perut aku keras tu..smpi aku xleh nk beza tu contraction ke bb gerak

aku suh dia cek berat ank aku..sbb berat aku xnaik-naik..ok..alhamdulillah~~ last 2weeks 1.3kg, arini da 2.2kg..si radiographer ckp sumer berat aku gi kat ank...that's y la berat aku xnaik-naik..:) heheh

hmm..xsampai 1jam aku kat spital..suker aku:) ye la..smpi-smpi aku org yg kedua,dokto pun smpi ms aku smpi..so dapat cepat la..

xper..yg penting paler anak aku da kat bawah..almost "lock to the positon",dan placenta aku da xkaco lagi paler ank aku..hehe ALHAMDULILLAH~~

Selasa, 25 Januari 2011

MAMA~~


esok genap 4tahun pemergian arwah mama..26/1/2007 - 26/1/2011

Dia segala-galanya bagi aku..kejayaan ku hanya utk dia..segala puji-pujian yg ada di dunia ini hanya utk mama..
Biarlah dunia memandang sepi pada mu,tanpa sebarang ijazah.tanpa sebarang kelayakan tggi..hanya sekadar pendidikan sehingga darjah 6..tanpa sebarang harta menggunung..tanpa emas berantai-rantai..intan dan permata..
ttp pengorbanan mu..keikhlasan mu..pengertian mu..pengalaman mu..melebihi dan melangkaui segala-galanya..
akhirnya semua sedar..dan mula memujimu..menghormatimu..menyanjungimu..

tp mungkin mama xsedar..kerna itu semua berlaku bila ketiadaan mu..
pesan mama "JANGAN MENINGGI DIRI..KELAK DIRI YANG RUGI" aku cuba menjadi seperti mu..tp aku tahu tiada siapa yang dapat menyamai atau menandingi mu..

sehingga sekarang saya tetap..masih..akan...dan senantiasa mengingati dan merindui mama..
akan saya pastikan cucu mama juga merindui mama sebagaimana saya rindukan mama....

p/s:kerana itu saya kekalkan MAMA sebagai pengganti diri kpd anak-anak saya...

Jumaat, 21 Januari 2011

CUTI BERSALIN 90HARI - korang paham ke x??

PEKELILING Perkhidmatan Awam Bilangan Dua, 1998 memperuntukkan cuti bersalin 60 hari kepada semua penjawat awam di Malaysia. Kemudahan ini seterusnya dilaksanakan oleh kebanyakan sektor swasta apabila peruntukan ini dikuatkuasakan mengikut Akta Kerja 1955.

Peruntukan ini dikira sebagai hak kepada wanita dan bukanlah satu keuntungan yang perlu dipertikaikan. Terkini, selepas Kelantan dan Selangor melanjutkan cuti bersalin kepada 90 hari, rakyat terus mendesak supaya pelaksanaan itu diperluas kepada semua sektor di Malaysia.


ok..skang ni kerajaan da announce pegawai kerajaan da bleh cuti smpi 90hari..korang refer Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 14 Tahun 2010 (Pp 14/2010)

apa yg aku nk citer kat sini bukan aku pertikaikan cuti ni..tp lebih kepada aku nk pertikaikan PEKERJA KERAJAAN YANG MENGGUNAKAN CUTI 90HARI BUKAN ATAS DASAR NK MENYUSUKAN ANAK SECARA EKSKLUSIF tp sebaliknya adalah utk bercuti-rehat

aku konpius..diorg ni tahu ker x THE REASON BEHIND & FOR WHAT 90DAYS ni?? korang kena baca kat sini

Source: http://beritasemasa.com/cuti-bersalin-90-hari-kakitangan-kerajaan-setuju

ni apa berlaku dpan mata, pegawai br lpas bersalin 2bln lepas..by-rite mmg dia entitle utk 90days..pd awalnya dia xckp nk amik 90ari, tp bila lagi 2-3ari cuti 60 ari nk abis,dtg opis mintak sambung cuti i.e. apply sebulan lg..(da dia entitled xleh nk cakap apa la kan~)

TAPI~~aku dapat tau dia da start anta ank dia uma bb-sitter(even dia bercuti duk kat uma jer) mayb reason dia nk biasakn bb dia dgn bb-sitter tu..tp xder plak kua alasan dia nk pam-susu or get ready EBM or paper la..

yg aku dgr lebih kepada nk GROOMING BODY utk kembali ke bentuk asal..APAKAH???? xper..aku pikir positip jer ni...POSITIP YER~~~

p/s: news ni bebtul buat aku fed-up dgn karenah birokrasi ofiss..errk~~apa kna mengena??

Isnin, 17 Januari 2011

New Gadget.


harus berterima kasih kpd cik somi terchenta..huhuhu...kerna beliau saya dapat memilikinya..huhuh
aku tahu musti gamai yg ckp "HAAA..BARU NK PAKAI KER..ORG DA LAMER TRY DA" hmm~~aku dgn laki aku bukan jnis 'Gadget maniac' mcm sesetgh org..aku asal bleh call,sms,mms,lagu,internet(WIFI) yg biasa-biasa jer..aku ok jer..fon cikai pun xper..tp laki aku memikirkan sesuatu yg memudahkan dia dan value buy...xper la...sekali-skala....

ni sumer kerna STRAWBERY ku yg rosak..last friday..xtau naper STRAWBERY ku tertiber xleh tekan..even nk scroll pun stuck..mmg xleh nk call out or call in...even msg pun xleh..adusss...mmg patah tangan la...

bgtau cik somi fon rosak..skali cik somi balas "ooo..ok xper..nnt kita bli baru ekk..fon B pun baru kjap td masuk dlm air..."

wah...sgt sronok mendengar nyer...mcm baru lepas dengar Ramli Sarip or M.Nasir nyanyi kat tlinge aku jer..hahahahahaha

arini cik somi ajk tgk fon..uishh..dia aim yg dasatnyer..memula aku ingat nk amik BOLD jer..tp tggl yg Pearl-White jer..yg hitam da abis..hmmmm...cik somi ckp alang-alang amik yg cam dia jer la..huhuhu...

paper jer la..I FOLLOW~~~ err,even cik somi bayar,tp dia ckp later aku kna byr gak..kira tolak elaun kut,xper..mmg dia yg manage kewangan family aku..so aku mmg ikut jer

so..kengkawan..yg rasa nk invite aku BBM sila la..huhuh..aku ni baru nk blajo..so mmg xreti lagi..

Jumaat, 14 Januari 2011

Sesi nk melepaskan keluhan di dada

Sesi nk melepaskan keluhan di dada..(lebih kepada tensen)

Aku xtau la nk ckp camner..keja yg aku buat skang ni mmg la alala~ keja yg dasat..ye la bidang guaman lelagi yang melibatkan jenayah..kalu nasib xbaik, nama or muka confirm masuk paper or TV sbb handle kes yg kononnyer PUBLIC INTEREST xkira la melibatkan org kebanyakan ker..or org VVIP..

naper aku ckp nasib xbaik kalu nama kua media??
aku bukan lawyer yg mewakili Tertuduh..keja aku make-sure si pesalah ni di masukkan ke penjara atau menjalani apa-apa hukuman yg disabitkan oleh Kehakiman..
cuba korg fikir, kalu apa-apa jadi & pesalah ni TERLEPAS & BEBAS..siapa yg akan dipersalahkan??confirm org ramai akan fikir samada kitorg xbuat keja..or kitorg amik "suapan"..

benda ni kalu nk jadi macam-macam cara si pesalah bleh terlepas..walau bukti da ada depan mata, tp peguam-bela i.e. lawyer pasti akan cari memana lubang samada legal/illegal(bayar saksi) utk pastikan client dia lepas..xpun lawyer akan tembak DPP pada technicalities i.e. siasatan polis yg kengkadang xlengkap..ADMIT JER LA KAN~~~

Skang ni plak..kitorg yg dari pagi ke petang perah otak nk bercakap sehari-suntuk di mahkamah,perah tenaga berdiri-duduk dari 8.30am-5pm mcm nk present dpan org ramai tu org atasan mana penah amik kisah...yg diorg tau STATISTIK..CONVICTION OF CASES..

aku xtau la kat tmpt lainPutrajaya kitorg mmg xder staff sindri utk taip surat or buat statistik kes yg kitorg handle kat mahkamah..aku tau ada officer legal yg ada staff sindri buat laporan harian diorg..percayalah..aku mmg xbuat sbb aku xmampu curi masa nk buat semua tu SENDIRI ya..

arini bertambah tensen bila dapat email dari org atasan yg claim memacam & mintak perkara-perkara yg bleh aku ckp BULLSHIT!!!

jgn la korg ingat keja aku ni best..xder maknanyer..kalu melibatkan politik di tempat kerja..mmg sumer keja jd HAMPES!!!

p/s: aku xpasti samada korg faham ker x apa yg aku citer..xper..ni cuma luahan rasa hati aku jer..

Selasa, 11 Januari 2011

31st weeks..placenta-previa

Baru blk dr Check-up..31st weeks, Dr.Adlan scan~~


"hmm..nmpk x placenta ni..ni kepala anak u..placenta ni agak ke bawah skit, sbb tu dia tolak skit kpala bb...err~~panggil ur hubby i'll show to him...bla-bla-bla~~~in english i.e.medical-term mmg aku xphm sepatah haram apa diorg ckp tp xper..progress bb ok..masih awal lagi..by the time bb progress nnt kpale bb will go to the position la..xper we called this as Type-1 la..it shud be ok..don wory~~"

aku da cuak..naper duk ckp pasal plasenta aku..dulu imran xder problem paper...


kua-kua bilik dokto jer trus aku tanyer laki aku..upernyer doktor ckp plasenta previa Type-1,uri aku mcm nk ke bawah nk tutup tmp kluar bb..



ekceli ada 4 jenis placenta previa, korg tgk la sindri

laki aku ckp kalu dia yg scan dkat spital dia xkan ckp benda tu placenta-previa..bg dia itu normal..sbb jauh sgt dr servik aku...bb aku cuma menyenget jer..
kalu da type2-type3 mmg kna ceaser la nnt..ni laki aku bgtau...

hhmm...ati da rasa kureng senang jer..bb songsang aku risau..placenta-previa pun aku risau..hmm~~~Ya Allah permudahkanlah kehamilan ku ini~~



nk scan 3D pun xleh buat sbb bb telangkup..xnmpk muka...:( hmmm..camner nk elakkan dr benda-benda ni ekk..nk kata aku ada high-blood..ok jer..gula pun ok jer..

Khamis, 6 Januari 2011

HANIMUNNNNNN~~

Huh!!! tajuk xmemadan..xdernyer aku nk gi hanimun..err..tp dulu ms ngandung imran 5bln gi hanimun jer..bukan aper..ni nk citer lain...



Hmm..bulan ni cik somi ku xder ONCALL weekend...yeieeieiieeieie!!!

tp dia duk tanya nk gi mana weekend-weekend ni nnt..hmm:(
mana aku tahu..duit pun xdok.. huhuhuhuh



ajak gi genting,dia ckp "xnk..nnt ma xleh nk main skali..xbest main sesorg" haa??apakah??main sesorg
  • nk ajak gi LUMUT tgk laut..skang musim ujan plak..cam kureng siok jer..
  • nk ajak tgk binatang..again mcm buhsan jer laki aku nnt..
  • nk ajak gi Waterpark kat tambun...ermm..yg ni cik somi xcakap paper lagi..maybe sbb aku berdua jer dgn dia..so mcm xdok saper nk jaga imran nnt kut.. hahah..keji kan laki aku, ker aku yg keji..xlah..lagi ramai lagi meriah kalu gi tempat-tempat camtu..huhuhuhuh
so...ada sesaper yg nk bg cadangan, nk spent weekend camner dgn cik somi terchenta???

Malaysian Breastfeeding Peer Counselor (MBfPC)

Malaysian Breastfeeding Peer Counselor (MBfPC) training is back and this time it will be conducted in Ipoh, Perak.
Anyone who is interested to become Peer Counselor in breastfeeding, especially those in Perak state can PM my inbox drnadrah@yahoo.com .
The training will take 3 days including weekend, in February. Limited space. ;)
Training yg boleh bawa baby or anak2...so tak perlu risau nak tinggal anak dgn babysitter:)
Tarikh proposal ialah 12, 13, 14 februari, sabtu ahad n isnin. Maknanya amik cuti 1 hari on 14 utk dtg kursus
p/s:‎
RM100 je utk 3 hari kursus including meals n notes....very interactive session...yg berminat nak jadi Peer Counselor in breastfeeding dialu2kan

Isnin, 3 Januari 2011

AZAM 2011???



da masuk 2011 ni..hmm..sumer org duk sibuk cakap psl azam thn baru..akunyer azam 2010 dulu apa ekk??


cek balik dlm blog ada letak ke x..skali ader upernyer..hehehhe entry yg ni





aku qoute apa azam aku:


"kalu bleh aim ma nk kna ada 2 anak by 30!!!" terkojut laki aku,trus dia ckp "MA INGAT B NI KILANG KER??" - aik??? bukan tu words yg patut kua dari mulut aku ker??? psal kua dari mulut dia plak??cik somi aku tukang mengandung kah??aku balas balik - "bukan dulu masa bercinta B cakap kalu bleh nk anak 3-4 org ker??ni nk planning la ni.." hahahaha~~~ sorok muker laki aku, tau pun gatal ms dolu-dolu..




ni la azam aku upernye tuk thn 2010, TERCAPAI AKHIRNYA!!! Yeiii...ye la..berjaya concieve & now preggy 7months++, kiranya by usia aku masuk 30 aku da ada 2anak..heheh..




imran bakal jd abang..& imran dpt member main bola sepak..hehehe..




so~~~ apa azam aku tuk 2011 ni???


*by the time my 2nd lil'junior kua..aku nekad nk TANDERM NURSING


*mcm imran gak, aku akan pastikan 2nd lil'Junior completly & fully breast-feed like his brother..


*azam yg lain..lebih kepada impian..tu pun kalu cik somi yg sudi bawak..hehehe..bila kita nk melancong ober-C bebetul ni b...hhuhuh

Dizziness & Fainting during pregnancy

hmm..korang yg preggy pernah rasa light-headed tetiba x..mcm nk pitam..berpusing-pusing jap..

aku mmg ada history low-blood preasure(dulu la ms anak dara) skang ni aku ingat da OK..tp preggy kali ni ntah naper aku adala 5-6x tertiba nk pitam kat opis..(even ms tu aku tgh duduk kat kerusiempuk) tp xder la smpi pengsan..juz aku rasa dunia berputar kejap..dlm 2-3mnit pastu dia OK balik...

aku juz assume mayb darah aku xbetul² smpi otak, xpun ms tu aku tgh lapo ker..xpun aku kurang gula ms tu..so tiap kali aku kena SERANGAN tu..aku akan make-sure aku mnum or makan benda manis..

tp smlm after dinner..(kat meja mkn lg ni) sbb nk tggu imran abiskan spaghetti dia, aku borak dgn mak mertua aku..tertiber aku cam dgr-xdgr apa mak aku ckp..pastu aku rasa pusing dlm 5-10 saat....pastu ok..2x aku kna SERANGAN tu..nasib ms tu aku xbercakap..tgh mendengar,so mak mertua aku xperasan la apa jadi pd aku...

abis-abis jer borak terus aku bgtau mak mertua aku..td sbenarnya tetiba nk pitam...2x rasa..terus mak aku xbg aku angkat imran kmas dapur sumer..dia suh aku duduk..aku ckp da ok da..xde paper..

tp naper aku bleh nk pitam sedangkan...:
*aku xberdiri terus pun time tu..tgh duduk lg..
*aku br lepas mkn, xkan nk ckp xcukup gula..
*cik somi ckp aku penat sgtxcukup rest..xkn la kut..smlm cuti, infact imran follow grandma dia gi Grik anto adik aku gi skola lg..mmg ngangkang jer aku kat uma smlm..

aku google..maybe ini sebabnya kut..(aku amik yg berkenaan dgn aku..yg selebihnyer korg bukak la laman web dia ekk..

What exactly might cause me to feel lightheaded, and what can I do about it?

  • Lying on your back In your second and third trimesters, your growing uterus can slow the circulation in your legs by compressing the inferior vena cava (the large vein that returns blood from the lower half of the body to the heart) and the pelvic veins.Lying flat on your back can make this problem worse. In fact, about 8 percent of pregnant women in their second and third trimesters develop a condition called supine hypotensive syndrome: When they lie on their back, their heart rate increases, their blood pressure drops, and they feel anxious, lightheaded, and nauseated until they shift their position.To avoid this problem, lie on your side instead of flat on your back. Either side is better than your back, although the left side is best. A pillow placed behind you or under your hip can help you stay on your side — or at least tilted enough to keep your uterus from compressing the vena cava.

  • Not enough food and drink When you don't eat enough, you can end up with low blood sugar (hypoglycemia), which can make you feel dizzy or faint. This can happen much more easily when you're pregnant.Dehydration can have a similar affect. Make sure you stay well hydrated by drinking eight to ten glasses of water a day — more if you're exercising or if it's hot.Try to keep your blood sugar from getting too low by eating small, frequent meals during the day instead of three large ones. Carry healthy snacks so you can eat when you get hungry.

  • Hyperventilation Excessive exercise or anxiety can sometimes cause you to hyperventilate and feel faint. Although exercise can help your circulation, be careful not to overdo it if you're feeling tired or not well. Start out slowly. If you start to feel lightheaded or dizzy while exercising, stop and lie down.

  • Vasovagal syncope Some people get dizzy when they strain to cough, pee, or have a bowel movement. These actions can prompt a vasovagal response (that is, an effect on your circulatory system by your vagus nerve) — a decrease in blood pressure and heart rate, leading to dizziness and fainting. (The word syncope means fainting.)Dehydration, anxiety, and pain can also trigger this type of reaction, and pregnant women are more vulnerable to it. Lightheadedness and warning signs such as a feeling of warmth, paleness, sweating, nausea, yawning, and hyperventilation often precede vasovagal syncope. Pay attention to these signs and lie down immediately to help keep yourself from fainting.


adakah kerana sbb terakhir???

tp aku xder la smpi tahap "feeling of warmth, paleness, sweating, nausea, yawning, and hyperventilation"..sbb ikut HISTORY aku..kalu da smpi tahap seperti diatas...confirm aku terus tersembam ke lantai dah...yg aku kna ni..mcm permulaan jer..


p/s: hmm...dugaan betul la...xper..tu sumer penghapus dosa aku tu..manyak sgt buat dosa dedulu..ms anak dara sbb da kawin ni cik somi ckp setiap mlm b4 tdo dia maafkan aku..so aku xder dosa kat dia la..huhuhuhhu

i lap u la Dr. Syahiran...

klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers