Teman tapi Mesra~~

Jumaat, 21 Januari 2011

CUTI BERSALIN 90HARI - korang paham ke x??

PEKELILING Perkhidmatan Awam Bilangan Dua, 1998 memperuntukkan cuti bersalin 60 hari kepada semua penjawat awam di Malaysia. Kemudahan ini seterusnya dilaksanakan oleh kebanyakan sektor swasta apabila peruntukan ini dikuatkuasakan mengikut Akta Kerja 1955.

Peruntukan ini dikira sebagai hak kepada wanita dan bukanlah satu keuntungan yang perlu dipertikaikan. Terkini, selepas Kelantan dan Selangor melanjutkan cuti bersalin kepada 90 hari, rakyat terus mendesak supaya pelaksanaan itu diperluas kepada semua sektor di Malaysia.


ok..skang ni kerajaan da announce pegawai kerajaan da bleh cuti smpi 90hari..korang refer Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 14 Tahun 2010 (Pp 14/2010)

apa yg aku nk citer kat sini bukan aku pertikaikan cuti ni..tp lebih kepada aku nk pertikaikan PEKERJA KERAJAAN YANG MENGGUNAKAN CUTI 90HARI BUKAN ATAS DASAR NK MENYUSUKAN ANAK SECARA EKSKLUSIF tp sebaliknya adalah utk bercuti-rehat

aku konpius..diorg ni tahu ker x THE REASON BEHIND & FOR WHAT 90DAYS ni?? korang kena baca kat sini

Source: http://beritasemasa.com/cuti-bersalin-90-hari-kakitangan-kerajaan-setuju

ni apa berlaku dpan mata, pegawai br lpas bersalin 2bln lepas..by-rite mmg dia entitle utk 90days..pd awalnya dia xckp nk amik 90ari, tp bila lagi 2-3ari cuti 60 ari nk abis,dtg opis mintak sambung cuti i.e. apply sebulan lg..(da dia entitled xleh nk cakap apa la kan~)

TAPI~~aku dapat tau dia da start anta ank dia uma bb-sitter(even dia bercuti duk kat uma jer) mayb reason dia nk biasakn bb dia dgn bb-sitter tu..tp xder plak kua alasan dia nk pam-susu or get ready EBM or paper la..

yg aku dgr lebih kepada nk GROOMING BODY utk kembali ke bentuk asal..APAKAH???? xper..aku pikir positip jer ni...POSITIP YER~~~

p/s: news ni bebtul buat aku fed-up dgn karenah birokrasi ofiss..errk~~apa kna mengena??

4 ulasan:

Hana Seman berkata...

Ada gak apply 90hari, pastu gi berhoye-hoye.

Cuti berslin 90days ni rasanya ramai yang tak faham. Kalau ikutkan petisyen dulu, 90hari ni adalah permintaan untuk penyusuan susu ibu. Maka hanya ibu-ibu yang nak exclusive BF jer boleh ambik.

Puan ApasH berkata...

saya keje swasta so still dgn 60days..huhuhuhu..

AshAnas berkata...

huisy, mana aci kan... kami ttp 60 hari... private katakan...

kinna berkata...

org tu pentingkan 1st baby dia i.e husband..nak uat camna..husband nak body tip top..huhu

klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers