Teman tapi Mesra~~

Ahad, 27 September 2009

DECISION MAKING..

hmm..SELAMAT ARI RAYA KENGKAWAN SUMER!!!! wah..seronot x raya kali ni..???(naper cam bunyik pengacara TV3 KIDS ni..huhu well,sumer org da kna balik kijer..moments raya buat-buat ingat jer la lemang keputat sumer tu..huhuh

Alhamdulillah..raya tahun ni..kira meriah gak la..sbb ader imran kan.. mamanyer sibuk aja anak salam tgn cium,tp msuk mulut sbb nk gigit,,huhu bukan aper snang org nk bg duit raya kat anak..kna la latih..hua... hua.....
entry kali ni ikutkan aku nk citer panjang lebar pasal DECISION MAKING...hmmm..

raya tahun ni aku sempat la pi uma kawan aku liza..da besar anak dia 4thn..dia confess dia fully BF anak dier(disbbkan dia keja petang-mengajar sek.Agama so dia xrisau la..pam skit jer..) ms lam keta pas beraya aku duk pk..gamai gak kengkawan aku yg berjaya dan tgh fully breastfeed anak memasing..baik laki or pompuan..bukan maskud aku laki BF anak..tp kengkawan laki aku baik class-mate or school-mate diorg pun PRO-BF...yer la.memasing da bleh pk maner yg terbaik untuk anak memasing kan..di samping bleh berjimat..kita pun cuba mengelakkan penyakit..da terbukti kan..BF bleh mengelakkan 30% chances tuk dapat breast-cancer..why not kita buat kan..

once kita da kawin..kita musti pk nk ader bb kan..biler da ader bb kita musti nk decide nk beri yg terbaik tuk anak kita..munum aper..mkn aper..baju camner.skola maner..sumer tu la...so Breast-feeding..Cloth Diapering...Cloth Pad..adalah diantara perkara-perkara yang boleh menyelamatkan kita dari segi FINANCIAL , HEALTH & ENVIRONMENT..SBB TU LA DECISION MAKING IS VERY IMPORTANT..kalu bleh MUTUAL UNDERSTANDING IN DECISION MAKING BETWEEN HUSBAND & WIFE is d' best la..bukan aper..kalu da 2-2 agree on 1 subject matter..so later on kalu ada masalah xder saper yg boleh dipersalahkan..ni kan untuk MASLAHAH sumer org...lelagi kiter laki bini..dan anak-anakyang bakal menjelma huhuhuhu...

p/s:
hik..hik..aku mmg xpandai nk buat karangan..inikan pula laporan..masa UPSR BM karangan aku dpt B, yg lain A..pelik x..sbb aku xreti buat format laporan..hahah

3 ulasan:

CatlinaFly berkata...

salam...re:hmm..bg sy ni bukan pasal kes mana yg lagi patut risau...rasanye mana2 ibu pun akan risau walau anak jatuh sakit sikit je..mmg betul ade kes yg lagi teruk dari e-ein,nauzubillah moga dijauhkan dari kami...

mamanoa beruntung lah ye,hubby doktor.sy pun doktor juga tapi doktor haiwan, dan ikut pengalaman, kalau animal sekalipun kalau dah cirit-birit/berak2 smpi 6-7 kali sehari pastu smpi nak dekat tempoh seminggu,owner nye risau bagai nak rak, apelagi kalau kes mcm ni berlaku pada bayi yang tak reti nak makan n minum sendiri kan...

sy suspect infection..dan juga berbincang dgn kawan2 yg keje human doctor...ni bukan setakat beralih bulan ni...dan juga kunjungan ke pakar kanak2 siang tadi telah mengesahkan ape yg sy suspect, sbb e-ein berak lembik + cair + lendir....kalau tunggu lame lagi takut e-ein tak dpt serap nutrien dari susu yg dia minum & maybe jadi leh berak berdarah cam anak u..anyway tq for sharing ur comment, ur thoughts & ur experience...take care & selamat hari raya...

mama uzma berkata...

kak iena kan ada wat N3 pasai uzma kembung..dan start mlm tadi uzma cirit2 byk kali..sedangkan uzma minum susu soya..klu ikutkan susu soya x kan cirit..jadi apa puncanya??takut ada infection la..
sbb uzma minum dan makan skit x mcm biasa..pastu perut uzma masih lg kembung walaupun dan kentut dan membuang...mlm ni iena mesti byk jumpa DOC..takut la sekarang ni penyakit x leh wat main2 kan...

mamanoa berkata...

iena..akak rasa,macam aper yg Catlyna-fly ckp la..mayb infection..cuba la tanyer dokto..tunjuk jer pampers poo-poo uzma kat dokto..mayb dokto nk tgk waner poo-poo uzma

klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers