Teman tapi Mesra~~

Isnin, 31 Mei 2010

2nd ANNIVERSARRY~~~~!!!

Alhamdulillah~~ pejam-celik pejam-celik..da masuk tahun ke-2 usia perkahwinan aku..xsangka..im still n im proud to be Mrs. Syahiran..
Wahh!!! apa dapat tahun ni??? huh!!! aku saja mention dpan hubby & mak mertua yg aku baru teringat date aku ni..(sbb sedara hubby ada buat majlis harijadi..terus tingat date nikah aku..hahah) hubby aku kecik ati sbb dia ingat aku luper...GHUPER-GHUPERNYER DIA LAGI TERUK!!! SIAP SALAH DATE LAGI!!! ceh!!!!

kitorg nikah 30/May/2008, so date jadi somi-isteri of-kosb'goshla kan ari tu.. tp cik somiku-intan-payung-periuk-belanga ni ingat 31 may..masa tu hari kiter tgh berarak la!!

xper..xper..dimaafkan,sbb dia da nyuruk muker dalam baju aku sbb malu..muker dalam baju??uisshhhh~~ buat aper tu??? WOIT!!!! pikir lain plak korang...!!


tgk la anak aku..lam teso pun nk main bobol dia..

so..we spent our short day while mak mertua ada kat uma menjaga imran, kitorg tgk movie!!! ho-yeah~~ho-yeah~~ SHREK & PRINCE oF PERSIA..mmg best dedua citer ni...wahhh...aku siap bergulak-kutawa didalam panggung xhengat punyer...
aper motif letak gamba ala-la lovin kapel ni??? hahahah minah gediks dalam panggung..errr~~ aku bg beg kat cik somi ku..bleh dia kater mcm ceti..ceh!!!!

Ahad, 23 Mei 2010

biler anak da pandai meminta..

aper hal tajuk atas tu?? ni nk citer kalu anak da pndai jalan..da pndai tunjuk..da pandai cakap..hahhh!! mak-mak..bapak-bapak..sila bersedia untuk mendengar jeritan anak nak itu dan nak ini...camno ekk korang handle???

ok..aku story benda lain dulu..

hmm..last week err~~ 14 may kut.. aku balik melaka,kezen kawin..ni diantara gambar yg kitorg duk interprame..huhu..seronok sgt sbb dapat balik kmpg..anak aku dari BUDAK BANDAR terus jadi BUDAK KAMPUNG..dengan berlendir+comot+xberbaju berlari sana-sinun hohoohoho..tp yg pndainyer aku xtgkp gamba dia comot..so xder bukti la..

konfem kalu grandma dia tgk musti menggeleng paler xsangup tgk muker cucu dia mcm tu..huhuhu -ampun mama~~

US as a lovely family..
my kezenyg laki tu ni makcik & kezen aku yg sempat enterprame..perasan x beg baru ku itu..huhuhu mak dapat free "gucci-from korea" ader sesaper nk?? bleh call makcik..
yg baju biru tu adik aku..imran kira anak dia gak,adik aku pernah mengandng, tp anak dia meninggal masa deliver..cian dia..smpi lani still mencuba nk dapat bb, that's y dia claim imran anak dia..lepaskan rindu...adakah illusi optik??aku tersangat kurus di dalam gambar..ahaks!!
aku pernah bgtau kan anak aku "FANATIK BOLA" ko tgk..boleh dia menjerit-jerit lam JJ nxnk lepaskan bola besar tu..hohoh


ni fresh from oven..smlm tgkp..papa ajar how to drive..suker!!! yg best nyer..imran ni since dia da bleh bercakap n byk vocab da,tp kalu dia nk "show-off" dia akan panggil aku gak..bukan papa okay"MAMA-MAMA" nk tunjuk yg dia buat itu dan ini..hohoho!!!
diantara vocab imran dikala 14bulan ni...:
MAMA PAPA MAMAM ATOK APITrefer hafiz anak nanny
BOBOL ball nenensusu
ekceli byk jer vocab dia..aku luper plak..adusss~~~
yg penting dia da pndai tunjuk apa dia nk..kalu pi shopping complex..jgn la ko lalu area mainan..mg dia duk jerit-jerit nak benda tu.. CAMNO KORANG HANDLE???aku buat do-no jer~~n said NO~~NO~~NO~~

Selasa, 18 Mei 2010

Lovely..


Rite now..really miss them.. di ILKAP
this pic taken during my kezen's wedding..tgh tggu kompang berbunyi..hehehe..SAY CHEESE!!

Prezzy..


Da lama idam..mahal sgt..skali hubby bg prezzy bcoz I did sumtin..hehe..tanx MOHD.SYAHIRAN..

Isnin, 17 Mei 2010

"The Denigrated Race"?????? pliz read this...

hmm.terbaca "sumting" yg sgt interesting dari blog si afiana..hehehe..my ex-UIAmate..dan aku rasa dia copy-right from aleeza..also my ex-UIAmate-cum-junior yg grad sama dgn aku..very d'bright student...sgt excellent insde & outside campus & also International..hebat minah ni..maksud aku si aleeza ni la...

afi..aku mintak copy paste d blog ko ekk..& aliza akk mintak letak kat blog akk ekk..nk bg yg lain baca..sgt terharu & sgt kagum dgn entry berani awak ni...IM PROUD OF U SIS!!!

Read this:
By Aliza:
At the Projek Amanat Negara I attended some few weeks ago, an experienced somebody (I shall not name names) had this to say (in summary):


That Malay has become the denigrated race. That their politicians are laughed at. That they are bashed at (even by Malay themselves). Malays, in effect, has become the minority.

As sad as it may be, this is indeed true. We are indeed now "The Denigrated Race". Why is that? Is that justified?
Well, this entry is not meant to be an intellectual piece about how the Malays need to improve themselves to be at par with the rest, yada yada yada, something that have been talked about in my circle for so much since I started law school (heck, actually since I was in TKC) that frankly, I'm bored of it already (that's the problem of having said so much and been so opinionated since an early age, by the time you get to this age of mine you feel so jaded already by all this topics. Been there, done that).

And this entry is not meant to be a racist propaganda either.

This entry is meant for me to vent this frustration of mine.

Why are we the denigrated race?

I do not think that we deserve that. True, we are not a perfect race, we have weaknesses. But aren't you too? True, our politicians are mostly crap, but aren't yours too? (In fact aren't all politicians shit-spitting lowlifes, even here in the UK!)

We love this country. We would do anything for this country. We would stay here and fight for what it's worth no matter how bad the situation is, how bad the economy is, how bad the standard of living is. We would spill blood for this country. We would die for this country. Would YOU do that???

At least 80% of Non-Malays I've met here in the UK, when I asked them personally, have indicated that they do not intend to go back to Malaysia. At least not until "the situation improves". WHAT THE HELL. So you are going to stay here and hide, living in luxury (or what you perceived as luxury, after the astronomic tax) while the denigrated race fight and slave out at low salary in order to keep the country going. You just want to walk back in when everything is fine and dandy?? At official get-togethers kau cakap berdegar-degar, demanding a change in this, a change in that. You talk so much, but you are not even willing to come back home and make that change. Remember, YOU should be the change that you want to see happens. Not hide out here berlagak Westerner, eyeing for that PR.

I would respect you if you say (in all honesty) that you do not want to go straight back home because you want to get the experience that you cannot get back in Malaysia, so that when you come back you can contribute to a new kind of development.. But don't give me the impression that kau just tak nak bersusah di negara sendiri. So siapa sekarang yang kene bersusah untuk kau? Kerajaan hantar belajar tinggi2 so that kau balik and menyumbang pada negara. Bukan untuk menyumbang pada kekayaan dan kesenangan hidup kau sorang.

I know, and I truly understand (because I feel the same way too) that the government SHOULD do something in order to ensure that when we go back home there would be jobs that would fulfill our career needs in terms of job satisfaction as well as intellectual satisfaction, and of course at a salary that is befitting our education and qualification.

But it is while the going is rough that you can see who truly loves the country and who are just "parasites" wanting to feed-off the country (sorry for the strong words). Remember, you need the country more than the country needs you. Being in a place where you belong, even if you don't make as much wealth, is far better than being somewhere where you are just "the outsider". Apa kau ingat orang UK suka sangat kau ramai2 kat sini? Come on, you know the answer.

And don't say you don't feel like you truly belong in Malaysia because we are not tolerant enough. Tak cukup tolerant lagi ke? You want to go to your own school? Silakan. You want to speak your own language? Silakan. (In fact, some of us can't get a job at some places because we don't speak your language) You want to practice your faith? Silakan. In grandeur lagi (Let the gold-plated tallest statue of Dewa Murugan at Batu Caves be a Testament to that). Of course there are no absolute freedom. Freedom needs to come with limitation, especially in a multi-racial country like ours. In fact, can you name me one country that practices absolute freedom? Can you?

But you, you question our Bumiputera rights. Padahal apa sangat lah rights tu pun. You want us to respect your sensitivity. But have you ever respected ours? When you use Allah to denote your God, although you know how precious religiosity is to us (like how precious money is to you), you disparage us when we get insulted. Why is it that we always have to respect you, but you never respect us? Yes, it may be linguistically correct, and you can harp on Freedom of Expression, but how does that reflect on how "respectful" you are (something you claimed to be) and how does that reflect on your social conscience?

Now, coming back to the issue of the denigrated race. Why is that so? Why do you hate us so much? Why do you belittle us? Are we not friendly to you? Do we not welcome you with open arms when you come to our house? We want to talk to you, we want to hang out with you, we want to be your friends. But how can we do that when you just stick to yourself, and speak in a language that we cannot understand? Can't we speak in English (no matter how broken our English is, or yours). Come to think of it, why can't we speak in Malay? Because it's our language? And here i thought it's the National language. Well, that's what the Federal Constitution says anyway. And if you don't like what the Federal Constitution says, well blame your forefathers for agreeing to it when you once seek the protection of Malaya.

In any event, I'm sure you did pass your SPM Bahasa Melayu paper (and I'm sure in more probability you got an A1 for it).

Last thing about the denigrated race. How come there are Malays themselves who like to denigrate the Malays. Sebab kau malu jadi orang Melayu kan? Sebab kau ingat kau Western and modern kan? Bangsat lah kau. Itu nama nya tak sedar diri. Western, modern, kau makan sambal belacan jugak.

Please lah, I really hate Malays who feel the only way they can appear cool , open minded, and be accepted by the non-Malays are when they disparage and belittle their own race. If that's what you have to do to gain acceptance, THEN SHAME ON YOU.Now the Malay in me has spoken. Let it be damned!

*(spoken like a true denigrated race)*


Kalu si afi ni bleh mengalir air-mata bila baca entry si aliza ni..aku plak rasa TERPUKUL bukan sbb aku terasa..tp aku dapat rasa apa yg dia rasa..kita bleh tgk kat keliling kita ni..betul apa yg aliza katakan..aku sokong...WE REALLY NEED TO DO SOMETHING FOR OUR COUNTRY..NOT OTHERWISE..cuma kita perlukan KESEDARAN...

Khamis, 6 Mei 2010

HAPPY MOTHER'S DAY!!!

1st week of May..satu dunia akan meraikan "MOTHER'S DAY" heheh..selama ni duk wish kat Arwah mama jer..xsangka kali ni dapat rasa sendiri "MOTHER'S DAY ni...
&
...it end up my sweet hubby surprisingly gimme..A-HOT-SEXY-RED-LINGERIE..

at 1st peliK gak tertiber dapat parcel atas meja opis..rasa xder beli paper last month skali biler buka...~~

WAAAAAAAAAAHHHHH~~~~ how sweet!! & notty my hubby!!!! heheheh



heheh...cukup la korang tgk kaler jer..xkan korang nk tgk aku pkai plakkan~~~ ITS FOR MY HUBBY EYES ONLY!!!!! ehehehehe...
ermm~~ B..u nk i pkai biler jer..bleh KIV smpi kiter pi SIPADAN x??? takut pkai awal nnt awal plak imran dapat adik..huahuahhauhauha
OK StOP!!!! ujung bln 5 ni Father's Day lak..and our Wedding anniversary..hmmm..xtau nk bg aper:(
ANY SUGGESTION FRENZ?????

Selasa, 4 Mei 2010

1ST-SGM-PERAK~~~~

2 MAY 2010 1st SGm di Perak telah diadakan di Padang Rekreasi berhampiran dgn padang polo di Ipoh.

Sorry bebanyak lambat anta entry ni..masa xmengizinkan..ala..kat uma bleh jer update..tp imran pun sibuk nk menaip...leceh..

hampir seramai 20-25 org yg hadir semasa 1st SGM-Perak ni..termasuk kaum bapa dan bakal bapa yer sgt teruja dgn sambutan ini...tp yg lagi terkejut beruk biler Dr. Nadrah telah memperkenalkan ku dan menjadikanku yg HARAM-JADAH xtau camner nk organize SGM ni "conductor" untuk 1st group nnt.KELU..XTERKATER..BLANK...sumer ader..siap bleh luper sekejap segala ilmu pasal BF ni..hahahahaah buek malu org kampung yo!!! tp aku cuba jer la..sorry sesgt kalu during aku conduct korg cam dry or xbest jer... (mode mmg sedey n segan)

lihat gambar....tgk ramaikan~~~

perhatikan seorang budak yg tersangat xmalu nyer..duk mengendeng makanan org lain..saper la mak budak tu yer~~~ ni berdua jer dgn anak.mmg xterlayan kerenah anak..maner nk dgr SGM lagi..maner nk tgk anak hilang ntah kemana lagi..
Dimana CIk SOmi ku???huhuh..mmg selalau dia akan attend apa sj yg aku attend..tp hari tu dia abis onkol pkul 9am..dan Cik somi ku xtdo semalaman.mode berbicara dgn aku pun ala-lala burung hantu yg telan ubat batuk jer.. heheheeh xper..ku bg pelepasan untuk pulang tdo dirumah & MAKE SURE U DTG TGHARI NNT YER!!! alalalala remind kat Cik Somi..

korang tgk la...sensorg pun bleh merayau jejauh..nasib la jenis friendly..main elok-elok..xgaduh-gaduh...xjerit-jerit..

cian anak aku..bola org dia amik..tri-cycle org pun dia nk main..(kat uma ader xder plak dia beria nk main..)

xper..nnt mama bawak "broom-broom" imran kat park kiter main ekk..



ni di antara sesi mama & imran menunggu papa nyer yg xsampai-sampai lagi...da la tggl aku berdua jer kat park tu..(kitorg abis program tghari tu yer..) sekejap jer...jadilah kan??? alhamdulillah pagi tu matahari cantik jer...angin pun sepi-sepoi bahasa..



mode muker & badan berlengas sbb berpeluh mengejar imran.. perut lapar sbb xsempat nk mkn mee goreng yg Dr. NAdrah buat..duk kejar anak jer

Apa Pengisisan SGm tu??hmm..kitorg dibahagikan kepada 2 group..GROUP PERSEDIAAN PENYUSUAAN, dan grup ke-2 TANDEM NURSING & PROBLEM NIPPLE. Aku kena conduct yg persediaan penyusuaan..so far xder masalah.

ramai yg datang semata-mata nk dapat ilmu pasal tandem nursing, & ada yg nk tanya dokto pasal sore-nipple/mastitis/luka sumer tu la..sbb diorg tgh mengalaminya..hmm..menarik nk tahu gak...tp tu la..fokus & tumpuan terhadap SGM ni cuma 40% jer..sbb 60% tu pada anak aku yg berlari kesana-kumari...

sgt risau sbb imran xtakut dgn org..kalu tertiber kena kidnap ker aper.NAUZUBILLAH~~~dia bukan reti nak jerit minta tolong kan..hehehe



p/s: cik somi risau aku kecik ati kat dia sbb biler dia smpi SGM aku da abis....hmmm...xper B..nex month ada lagi.. make sure masa tu u kena involve sekali!!!! hehehhe garang kah aku???

klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers