Teman tapi Mesra~~

Rabu, 14 Julai 2010

susu kurang~~~


bulan lepas..stiap kali pam boleh dapat dlm 6-8oz sekali pam...


balik dari kursus & bercuti..trus susut jd camni:( naper ekk...1/2jam pam dpt 2oz jer....da mkn supplement mcm-mcm ni...serius!!! pil ASI,segala jenis sayur yg boleh up susu..soya la..but stil..tiap kali pam paling byk dpt pun 3.5oz jer...nasib imran skang da kurang mnum EBM..so masih byk lagi la EBM dlm fredge tu...

korg rasa naper ekk..waktu pengepaman aku adalah sama seperti dulu..tiada yg berubah..aku da cuba tmbh waktu pam but stil yg kuar beberapa titik jer..

adakah sebab...yg ni?

betul ker??? preggy mmg akan susu kurang..so far imran direct ok jer..siap dgr sendawa kenyang lagi..

fren..any opinions???




17 ulasan:

ApasH berkata...

maybe kot. Sbb pernah terbaca gak. Tapi lain wanita lain plak effectnya. Sebab badan masing2 berbeza kan.

Ada kes yang anak sendiri reject susu badan bila ibu dia mengandung lagi. Sebab rasa susu berbeza disebabkan hormon ibu mengandung. I've read somewhere before tapi x ingat di mana.

p/s: saya pon dapat 2 line..hehehe..tapi belum confirm ngn doctor lagi..

mamanoa berkata...

wah...apash!!!
betul ker?? double line gak??? wah..skali kita deliver sesama..hehhehehe..

effect susu berubah rasa tu mmg yer..i baca dkat blog fara-sarakids

hmm..takut bebetul susu kering..apa lah anak aku nk mnum nnt..

izzahazfar berkata...

noa...memang effect...zahpun preggy jugak!

tp yg bagus...awak masih boleh direct feeding...

zah berhenti masa kandungan usia 3 bulan utk mengepam...sebab sakit kat niple dan due pada kesihatan yg memang melampau2 teruk...

apapun...direct feed masih boleh diteruskan

Nisa berkata...

Sekadar bg pendapat...mmg once kite pregnant susu akan berkurang and kurang and lg cepat kering dr biase...klu ade yg masih bf mase pregnant, bole brtahan susu tu x kering smpai bsalin cuma susu x byk mcm biase...lg satu zat susu kite pun x sma dh mase kite pregnant...klu anak dh besar die bole rase pbezaan susu tu rase lain...

sbb bile pregnant hormone kite change and signal bdan to reduce produce susu sbb nak ready for pregnancy..mmg normal...klu org biase x bf amik mase berbulan2 utk kering susu, tp klu pregnant, try stop bf dlm mse 2-3 mggu je, insyaAllah mmg akan kering..lg satu klu preg nipple kite lebih sensitif, klu mamanoa prasan rase patut akan rase geli2 bile baby hisap...

Ikut pd masing2 nak truskan ke x bf anak time preg, cuma klu bdan x shat and doct pun sahkan x sesuai bf lg kena stop la, klu xde mslh truskan je...Rasulullah pun x melarang, wlupun mula2 xdigalakkan :)

Good luck and congrats ye preg :)

mamanoa berkata...

NISA & izza>>
da bincang dgn hubby aritu, tp bincg psl naper doktor slalu advice stop BF kalu preggy,
hubby ckp due 2'd theory yg ckp bb bleh gugur. mungkin ya gaks sbb kalu BF rahim kita akan mengecut, so those yg ala-la bdn fragile n pnah ada history keguguran mmg dinasihatkan stop BF..tp hubby ckp its only theory..secara praktikalnya xder kajian pun lagi..xder mana-mana statisktik kat dunia bleh konfem kan benda ni..

tp bab susu kurg hubby xpasti sgt..so far rasa geli² kat niple mmg rasa..sakit tu blum lg la..

Nisa berkata...

Aah mamanoa, cuma teori je...klu kata sbb bf mmg confirm bole gugurkan bby xmsuk akal jgak sbb in the first place, kite melekat pun tgh fully bf...btul x? so means, bdan kite ckup tahan utk preg wlupun bf...

nisa pun terlekat time bf anak dulu...mase tu anak yg tua dh 2years plus..die mula buat muke time bf, sbb rase susu dh lain..mase tu xtau pun preg, siap makan fenugreek lg sbb xtau, actually fenugreek promote milk glands and mengcutkan rahim sama effect mcm baby bf dgn kite...tp melekat jgak...dh rezeki Allah nak bg, tu kuasanya..alhamdulillah xde pape..

Kalau ikut sejarah Rasulullah kite ade menyebut x digalakkan bf mase preggy sbb bkemungkinan bole beri kesan pd baby dlm kdungan, tp bile Rasulullah ade jumpe seorg wanita pd zaman tu, masih bf anak mase die preg and sihat serta selamat melahirkan, jd Rasulullah trus kata, wanita bole bf anak mase preg(insyaAllah x memudaratkan bg yg mampu dan sihat)


cuma sesetgh org yg kurg tahan bdan mcm ade history slalu or senang gugur tu mmg x digalakkan and mgkin bole effect baby dlm kndungan or klu x pregnant lg mgkin susah nak pregnant, tu ade sesetgh org susah sgt nak preg semula doc nasihatkan cuba stop bf, bukan ape kdg mgkin btul doc ckp, kite xkan tau bdan masing2 mgkin sesetgh org bdan x bape kuat utk bear kdngn and at the same time bf...mcm mamanoa ckp td...hubby mamanoa kan doc :) .So senang mamanoa nak tanye bnda2 ni kat hubby yg lebih tau.hehe :)

mamanoa berkata...

nisa> hahaha..hubby aya doktor biasa jer..bukan lactation councelor pun...kebanyakn input psl BF saya yg bgtau dia..dia juz tahu bab-bab medical jer...haha

ina berkata...

mamanoa..ina dulu ingat cam tue gak masa start preggy...nak bf hadeef masa preggy...tapi ya Allah..ina terlepek bila malam..x larat sesgt...x leh buat aper2..bayang la...x de saper nak layan 2 beradik tue...cian lak...pas 2 i try to 'no pump'in office hour...masa 2 stok ada lam 1/2 DF...so hadeef totally on thawed EBM selama sebulan kat nursery..malam direct...mmg dia kenyang...tapi lama2..nak masuk bulan ke 3...dia macam meragam..x puas....bila ina picit 'b'..memg susu x memancut...dilema kejap...tapi kalo kita mmg x leh provide susu yang cukup tuk dia kenapa nak pertahankan jugak BF...cian kat dia kan...pas 2...dah abis ebm..try to give fresah milk..dia reject..last bagi susu formula...ok..dia minum....2 week dia just netek masa nak tido..after that....lupakan terus tetek mama...bila sua dia x nak..."try rasa..ya Allah...masin..."...last week dia demam...sajer offer nenen...bila dia suck my nipp..ya Allah..sakitnyer.........sakit sgttt..x tahan..bkn setakat geli...rasanya rezeki hadeef samapi dia 1 thn 3 bulan jer...skrg he totally on formula milk...kita pun dapat rest n more preparation to next baby...

syikin berkata...

Salam mamanoa

tahniah dah preggy! insyaAllah nak preggy jugak nanti hehehe...

bf time preggy, cubalah yg termampu, berdoa...

pernah baca dalam pa&ma, tahun lepas2, mama ni sbelum masuk LR still bf kan anak dia, lps tu tandem nursing...

pernah jugak baca pengalamn owner lunatot, preggy+bf...

pengalamn sendiri, hmm... masa tu syifa dah 2 tahun lbh, mmg tak selesa bila dia nak bf, ebm? masa syifa dulu takde ilmu mengepam lg, direct shj... tapi bila dah deliver, masa warded sbb naufal jaundis, syifa lah yg bantu utk stimulate B

ina berkata...

a..ahhh syikin...yang penting tgk condition diri kita..kalo mampu..why not teruskan...sbb tue la makanan terbaik tuk anak kita..go breastfeed........

mamanoa berkata...

hoho..tanx sumer..xper..saya akan tetap mengepam & menyusukan anak saya sehingga ke titisan terakhir...PERJUANGAN PERLU DITERUSKAN!!!

moga-moga Allah permudahkan segala-galanya..

Nisa berkata...

Go!go! mamanoa....moga2 dpt buat tandem nursing nnti...bole mamanoa share experience dgn kami2 sume, hehe...

sonok tgk prev post, hubby mamanoa support bfeeding, elok pun ckp kat patient cm tu, mgkin dpt bg kesedaran skit,patient tu mgkin x tau sgt psal bf nye kebaikan tu x amik berat sgt nak usaha bf jgak,elok ade bykkan lg kempen bfeeding kat ipoh ni, tgk mmg bape kerat je mom kat ipoh ni yg sedar bfeeding ni penting....

k take care ye, nnti update la pregnancy nye developement :)

congrats once again!

CuppyCakeMommy berkata...

hi salam kenal..
saya yang tak preggy ni pun susu merudum juga..baby dah nak masuk 14month..

ibu WaWa berkata...

rasanya sbb mamanoa dah mengandung. akak dulu pun masa anak umur 5 bulan akak dah mengandung semula, susu makin lama makin sikit...
perubahan hormon agaknya.

monamie berkata...

pregnant!? weee... tahniah! hugs!

wannorashikin berkata...

Salam,

Tahniah dah pregnant yea.

Seperti kata-kata ibu yang lain , memang sesetengah ibu susunya akan mula berkurangan, sedikit demi sedikit.
Tapi jika kesihatan mengizinkan teruskanlah menyusu.

Leen Die berkata...

wahh samalah kiter..hehehehehhe

klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers