Teman tapi Mesra~~

Khamis, 5 Ogos 2010

PSYCHOLOGICAL AFFECT 1ST SON???

RASA TERUJA..BANGGA..hehhehe.mcm dpt anugerah plak kan..ibu mana yg xbangga kalu anak nya membesar dan sihat dengan hasil nya i.e. susuibu sendiri..ibu mana yang xteruja sekiranya mereka deiberi anugerah sebegini rupa..disambut sebegini hebat satu dunia..hanya kerana memberi anak-anak kita SUSUIBU

Masih jauh lg perjalanan saya sebagai BF-Mommy ni rasa nya..masih byk ilmu yg perlu saya dalami dan perolehi dlm DUNIA BF...pada mulanya saya cuma mempunyai 1-point atau sebab saja kenapa saya perlu menyusukan anak saya dengan SUSUIBU iaitu..
IA ADALAH ANUGERAH ALLAH, DAN TIDAK WAJAR SAYA MEMBAZIR DUIT BERIBU-RIBU SEMATA-MATA UNTUK MENDAPATKAN SUSU TERBAIK UNTUK ANAK SAYA...
nah~~ sekarang apabila mula mengenali dunia BF-SUSUIBU...rupanya ada byk sbb mengapa saya perlu menyusukan anak saya, ada byk kelebihan..ada byk rukhsah..ada byk kebaikan...macam-macam lagi..tp yg penting...BF adalah satu CABARAN yg nmpk mudah tp tanpa ilmu "IMPIAN TIDAK AKAN MENJADI KENYATAAN"

Semalam saya pergi ke klinik Doktor Pakar di bhgn O&G (Klinik yg sama semasa imran)..sebelum tu bertemu dgn "radiographer" untuk scan...

what a miracle..i saw her/his heartbeat..alhamdulillah...bila timbang berat..hohh..im gaining much quicker than before..dulu ms ngandung imran susa betul nk naik berat badan..

sy berjumpa dgn salah seorang Doktor yang ada, alhamdulillah..saya hamil 8minggu..serba-sedikit pertanyaan biasa seorang doktor..n then dia tanya am i still breastfeed my son?ms ni dia tgh cek breast aku (sbb dia tahu aku da beranak kan..) so aku ckp la..YES I AM..

pastu dia ckp better aku start to wean-off imran la..aku tggu gak kalu dia bg reason yg biasa aku dgr..sekali~~~ "I'M AFRAID WHEN U 2ND BB COME-OUT NEX YEAR, IT WILL PSYCHOLOGICALLY AFFECT UR 1st SON..." dia ckp anak kalu da BF until 2years 'the bonding' we cant question on it..too strong..takut nnt anak sulung akan memberontak or afraid losing his mommy...

wah~~sungguh!! aku xpernah dengar lg THAT KIND OF COMMENT..sgt masuk akal..& aku dapat terima..but still aku xnk wean-off imran..i have my own reason la kan..

aper pendapat uollss sumer dgn pendapat doktor ni??

4 ulasan:

ina berkata...

my personally comment on that statement..mungkin gak, dari segi dia x mau lepaskan tetek tuk adik dia...tapi kalo mampu...mungkin dia boleh berkongsi nanti....mungkin hadeef punya bonding ngan ina x brp sgt sbb baru 1 thn 2 bln dia dah wean offf...kalo 2 years, rasanya mau susah gak....

izzahazfar berkata...

tak setuju....heheheh

mmg komen doc tu bernas gak...emmm

tp zah yg tak direct bf nipun anak dok mengepit jerk....dah tiap2 malam kena tido bawah ketiak...dah buat benteng pakai bantal..dia alih...camner?

selagi noa mampu..teruskan je...awak beruntung..sbb direct feed...huhuhu

. i . n . a . z . berkata...

i bf my daughter sampai la adik dia lahir.(btw.. i just gave birth to my second child) even adik dia dah lahir pun i bagi la jugak sekali sehari. only and only if adik dia betul betul dah kenyang/tidur. kan dokter kata bf sampai anak 2 tahun.

tapi budak budak ni pun paham... kita tak payah force. lama lama, my daughter sendiri tahu, nenen adik punya. kadang kadang memang dia cakap nak nenen, tapi dia sendiri yang cakap "eeeee".

so far dah dekat seminggu my daughter ni tak bf. dan dia tade la memberontak, cuma sejak ada adik ni, dia jadi lebih rapat dengan abah dia.

so i rasa, u memang tak perlu nak wean-off imran awal-awal. ;)

Sha berkata...

salam, k.sha pun first time dengar jugak pasal ni... mungkin betul jugak sbb anak ke-3 k.sha BF sampai 2 thn 3 bln... skrg ni dia selalu jeles ngan adik dia... masa pregnant tu dah wean off pun... kalau akak pujuk adik nangis ke susukan adik ke layan adik main ke mesti dia keluarkan ayat power dia "Mama sayang kakak tau!!" anak ke-2 pulak selalu mengendeng bila k.sha BF baby... sampai k.sha selalu usik dia "Abg Irfan nak BF jugak ke?" hehehe

klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers