Teman tapi Mesra~~

Isnin, 23 Ogos 2010

Dugaan 1st Trimester & BF-Mommy

emm..da nk masuk penghujung 1st trimester da..mcm-mcm dugaan gak la..even xbyk kali berlaku tp tiap kali kena mmg xlarat smpi petang..

ni gara-gara pregnant masuk arini jer da 6 ari aku "RAYA". 4 ari sengaja buka sbb mmg xsanggup nk poser..2 ari lagi sbb x larat..
mcm ari ni la..subuh tadi ms nk mandi bleh plak kuar semua bendalir dari badan aku..muntah smpi aku lembik la..ms nk get ready brg masuk keta pun da rasa mcm nk throw-out lagi..(tp confirm xder aper lagi da yang boleh dikeluarkan..) last-last trus bukak peti-ais mnum air..pastu tapau biskut letak dlm hand-bag..(buat munch-munch dlm keta)

kalu ms imran dulu every-day tiap kalu sahur & berbuka confirm aku muntah..tp aku stil bertenaga tuk poser penuh sebulan..tp kali ni..dgn menyusukan imran lagi..aku surrender..

tiap kali cuti/weekend aku mmg xposer..even aku bersahur seperti biasa, tp lpas pukul 10am confirm aku da stat nk pitam,perut da stat pedih & bebunyi lagu hard-rock, sbb da xder air dan makanan dlm badan da..(imran da flush-out sumer air& makanan yg ader..)

so aku akan cuba poser ms keja..tp 2 ari xlepas gak..1st day sbb aku da start kna gastrik, & aku asik sendawa angin cum muntah angin yg agak kerap..arini plak sbb da xder bendalir dlm badan..kalu muntah makanan yg di makan xper gak..ni muntah lendir yg pahit tu..Ya Allah..tahan jer la...

ni tgh berpikir nk mkn apa lunch ni..hohhohooh~~

nasib la aku mempunyai 2 rukhsah yang boleh digunakan sewenang-wenangnyer
  1. ibu mengandung
  2. ibu yang masih menyusukan anak

imran plak mcm dapat feel nenen dia makin sikit..tiap kali nenen jer mesti beralih dedua belah..(selagi dia xpuas selagi tu dia merengek or xtdo)..puas la aku duk mnum air..

imran sabar ekk...insyaAllah masuk 2nd/3rd trimester susu mama banyak balik ekk..ms tu imran pun bleh gemuk balik mcm dulu..cian anak mama..insyaAllah mama xkan top-up imran susu tepung..."cucu" imran juz vitagen or Dutch-Milk or Solivite or jus jer...

Selasa, 10 Ogos 2010

EHYA' RAMADHAN~~~

SALAM EHYA' RAMADHAN BUAT SEMUA SAHABAT DAN RAKAN..

Khamis, 5 Ogos 2010

PSYCHOLOGICAL AFFECT 1ST SON???

RASA TERUJA..BANGGA..hehhehe.mcm dpt anugerah plak kan..ibu mana yg xbangga kalu anak nya membesar dan sihat dengan hasil nya i.e. susuibu sendiri..ibu mana yang xteruja sekiranya mereka deiberi anugerah sebegini rupa..disambut sebegini hebat satu dunia..hanya kerana memberi anak-anak kita SUSUIBU

Masih jauh lg perjalanan saya sebagai BF-Mommy ni rasa nya..masih byk ilmu yg perlu saya dalami dan perolehi dlm DUNIA BF...pada mulanya saya cuma mempunyai 1-point atau sebab saja kenapa saya perlu menyusukan anak saya dengan SUSUIBU iaitu..
IA ADALAH ANUGERAH ALLAH, DAN TIDAK WAJAR SAYA MEMBAZIR DUIT BERIBU-RIBU SEMATA-MATA UNTUK MENDAPATKAN SUSU TERBAIK UNTUK ANAK SAYA...
nah~~ sekarang apabila mula mengenali dunia BF-SUSUIBU...rupanya ada byk sbb mengapa saya perlu menyusukan anak saya, ada byk kelebihan..ada byk rukhsah..ada byk kebaikan...macam-macam lagi..tp yg penting...BF adalah satu CABARAN yg nmpk mudah tp tanpa ilmu "IMPIAN TIDAK AKAN MENJADI KENYATAAN"

Semalam saya pergi ke klinik Doktor Pakar di bhgn O&G (Klinik yg sama semasa imran)..sebelum tu bertemu dgn "radiographer" untuk scan...

what a miracle..i saw her/his heartbeat..alhamdulillah...bila timbang berat..hohh..im gaining much quicker than before..dulu ms ngandung imran susa betul nk naik berat badan..

sy berjumpa dgn salah seorang Doktor yang ada, alhamdulillah..saya hamil 8minggu..serba-sedikit pertanyaan biasa seorang doktor..n then dia tanya am i still breastfeed my son?ms ni dia tgh cek breast aku (sbb dia tahu aku da beranak kan..) so aku ckp la..YES I AM..

pastu dia ckp better aku start to wean-off imran la..aku tggu gak kalu dia bg reason yg biasa aku dgr..sekali~~~ "I'M AFRAID WHEN U 2ND BB COME-OUT NEX YEAR, IT WILL PSYCHOLOGICALLY AFFECT UR 1st SON..." dia ckp anak kalu da BF until 2years 'the bonding' we cant question on it..too strong..takut nnt anak sulung akan memberontak or afraid losing his mommy...

wah~~sungguh!! aku xpernah dengar lg THAT KIND OF COMMENT..sgt masuk akal..& aku dapat terima..but still aku xnk wean-off imran..i have my own reason la kan..

aper pendapat uollss sumer dgn pendapat doktor ni??

klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers