Teman tapi Mesra~~

Sabtu, 25 April 2009

PROFILE IMRAN...




Nama penuh : Muhammad Aliff Imran b. Mohd. Syahiran
Nama Panggilan : Imran..Aliff..tecit..tomey..dobot..adik(ni org melaka panggil dier adik..)
Jantina : Lelaki
Tarikh Lahir : 11-3-2009 , 5.07pm
Tempat Lahir : Ipoh Speacilist Centre
Berat Lahir : 2.7kg
Cara Kelahiran : Normal + Epidural

Harapan: Mama & papa really wish dat imran will b a good son..smart,helpful and hardworking like his papa:) & joyful & beautifull like his mama..ahaks...(perasan) mama dier xbyk karektor yg baik utk dicontohi..huaa..huaaaaa..mama imran pandai ngelat ader la..hahah..

my lil'imran gonna be next abu sinna @ khawarizmi


Ya Allah..ampuni lah dosa ku, suamiku dan dosa kedua ibu bapa ku..juga tempatkanlah mereka di kalangan orang² yg beriman, redhakanlah setiap amalan kami..AMINNN...

Khamis, 23 April 2009

60 days in my life....

hmm..tggl lg dlm 20 ari jer lg aku kna masuk opis...kije gomen,so dpat la cuti 60ari tu...kekadang mmg la best sbb dt rest,spent time dgn imran..dgn hubby..tp sumtimes busan gak..huhuhu, maner xnyer..aku bukan bleh kua uma sgt..tmbh lagi mertua aku da pindah perlis ni, so sumer aku kna buat la..tmbh lagi busan biler da tggl ber3 ni..aku slalu kna tggl la.syahiran onkol..so aku duk layan imran yg tdo tu la..kekadang aku duk kacau dia tdo..suh dier melalak..so aku bleh la bercakap..huhu..kalu x aku xbercakap satu ari..hahahhah
kalu dlu memasak mostly mak mertua aku yg bua, aku juz tlg sesikit,but now..i have 2cook 4my husband...so far aku berjaya memasak la..kira sempa la.biler dier balik jer pada keja..cakap lapar..nasib aku da siap masak sumer..happy gak sbb syahiran jenis xmemilih makanan..so far dier rajin abiskan aper aku masak..tp kalu ader xkna dier ckp la..masam sgt ker..byk sgt ker..huhuh..
EBM.."exclusive breast milk" aki decide nk bg imran fully susuibu,aku tau aku keja..n rite now aku sedang kumpul susu ak,hmmm..baru ader 20++ bekas dadih tu..iler aku tgk lam susuibu.com ader member aku lam tu berjaya kumpul 80++ masa berpantang....hebat...camner dier buat ntah..kira berdisiplin la dier..aku ni pada blaja dlu xpnah nk berdisiplin;p slalu buat hal..hhahahaha
xper..aku cuba gak kumpul,kalu bleh 50bkas da ade lam freeze..mmg mencabar la tugas nk mengkumpul susu ni, melainkan ko surirumah sepenuh masa..so xpayah pk pasal nk kumpul susu..
so far syahiran very supportive..dier mmg dari awal setuju nk bg susuibu jer..yer r..dokto kan..4sure tau maner yg paing elok tuk anak dier...the best milk is breastmilk..anak aku anak manusia..bukan anak lembu...huhhhuh
pernah gak dlu mertua aku ckp nk try bg imran minum susu alpha lipid tu..adusss..aku sendiri xsanggup mnum susu tu,inikan nk bg anak aku...bia la org ckp susu tu elok..mahal camner pun aku xeran...huhu.
hopefully..berkat doa suamiku..diriku ini..hhuhuu..aku mmg berdoa dan berharap MHAMMAD ALIFF IMRAN anak aku..berjaya isap susu aku sehingga umo 2thn..tu je tekad aku dan azam aku skang..
Ya Allah..ampuni lah dosa ku, suamiku dan dosa kedua ibu bapa ku..juga tempatkanlah mereka di kalangan orang² yg beriman, redhakanlah setiap amalan kami..AMINNN...

Khamis, 2 April 2009

PENGALAMANKU..

Sahabat ku ella suh aku coretkan pengalaman aku masa nk deliver imran..hmm..aku try nk recall balik..actually mmg unforgetable moment la...
10 MAC 2009...
aku gi keja cam biasa..arini aku bawak keta unser,sbb mertua aku dedua xbalik lagi gi mane ntah aku xigt,so aku kna anta hubby aku gi keja,smpi opis aku rasa cam aku makin susa nk berjalan..mcm ada tembikai n jatuh dari rahim aku,huhuh..(aper la aku cakap ni;p) tp mmg aku jalan slow aritu kat opis..aritu plak aku ader 3kes kalu xsilap,bicara plak tuh..xsilap aku yg jalan 1 jer kut..nasib saksi aku xgamai..nk dijadikan citer..masa tgh hearing aku kna contraction..tp still aku bleh thn gi..kejang gak la kaki aku dgn berdiri menahan perut yg keras,dlm kul 11 lebih kes aku abis.aku decide nk gi buat weekly check-up kat spital..mmg patut kna gi pun aritu..
pas bgtau hubby,aku pun drive la..contraction evry 10-15mnit,t aku xder r rasa sakit pun;p smpi klinik dokto cek cam biasa aku bgtau prut aku kras td every 10-15mnit,trus dokto buat VE (i really hate dat part, sbb sakit!!!) upernyer da buka 1++cm..so aku kna tolak gi labour room,cek whether bb da nk kua ke x..aku bgtau hubby aku.da dier yg cuak,sbb dier xleh dtg keta xder kat dier..pas cek sumer,dokto decide bb lum nk kua lagi.mayb soon la..n uma aku dkat dgn spital..so dokto bg aku balik dlu..heheh..suker aku..sbb aku xready pun nk beranak aritu;p
pasu dgn selamber aku drive gi spital hubby aku,citer kat dier sumer..dier siap amik emergency leave lagi..da la tgh taging posting baru..cian dier..tp upernyer false alarm;p hehehe
11 MAC 2009..
dlm kul 12.30am aku terjaga..contraction every 1/2hour l/kurang la..tp aku xnk bgn kan hubby,cian dier..so aku biar smpi la kul 4.30am sbb aku rasa evry 5-10mnits...tp xkuat la.aku kejut laki aku..dier trus bgn tgk aku da kua sebarang tanda ke x..aku ckp la xder pun..so aku trus bgn mandi..n sumer org get ready bgn mandi gak..pas bfast roti skit aku hubby n mak mertua aku gi Ipoh Speacialist Hospital..ms tu da nk subuh,pas cek sumer aku kna tahan..tp bukaan aku still 1++cm..
so hubby aku la duk tman aku..seharian..cia dier..tp dier mmg excited sgt2,dlm kul 11lbih dokto decide pecahkan ketuban aku..YaALLAH...betapa sakitnyer masa dier masuk kan tgn..aku seboleh2 xnk menjerit..tp kuat gak la aku duk sebut nama ALLAH..pas abis menangis aku..mmg giler2 aku nangis la..bukan sbb da pecah ketuban n sakit contraction,tp sbb sakit dier buat VE n masuk kan tgn sumer..aku lebih rela aku sakit contraction air ketuban aku pecah sendiri..
hubby aku la duk pujuk balik..1hour pastu aku kna cucuk epidural plak..kat tulang blakang..kali ni aku da pasrah da..da xde prasaan da..mmg xrasa paper da pastu..
kul 4.30pm,dokto cek VE balik,kalini aku xrasa paper so aku xkisa dier nk rodok aku ker aper..hahaha...tp bukaan aku baru 7cm:( dokto ckp mayb dkat nk mgrb kut bb kua..pas dokto kua jer aku niat dlm ati mintak2 sgt bb kua bukan waktu mgrib..baca ayat memacam yg maner aku hafal.selawat bebanyak..nk dkat kul 5,nurse cek da bukak 10cm,bb da bleh kua da..so aku push la..tp da xrasa paper aku da xreti nk push camner..nasib ader hubby yg sabar n tau camner nk push,dier la ajar...xlamer la..5.07pm MUHAMMAD ALIFF IMRAN selamat dikeluarkan dr kanung mamanyer..;) aku cumer nmpk mata dier sebelah terbukak dan rengek dier sekejap jer..aku menangis syukur sgt2,rasa segala penat lelah 9bulan terlepas xsampai baper minit pun..tp nurse trus bwk dier gi blik oksigen(sbb dier xnangis lagi) tp aku yakin anak aku akan nangis..xsampi seminit aku dgr dier nyer melalak..syukur Alhamdulillah..pastu nurse letak bb sebelah aku..aku tegur la anak aku..masa tu hubby aku..menangis sgt2..aku tahu dia terharu,susa nk tgk laki aku menangis..tp aku slalu jer bg dier menangis..hahaha
aku yg truk pastu,kesan drug epidural n induce sumer..aku jadi truk sgt..mengigil tahap cipan..muntah2 penin sumer..badan aku sgt lesu..dan aku mmg xlarat sgt2..aku nk berehat,tp at d'same time aku nk tgk anak aku..sumer org gumbira..mertuer aku jgn ckp la..sengih smpi ke telinga..hahaha...janji sumer selamat..
ni sumer pengalaman aku..mmg unforgettable moment in my life...dan aku puas..hasl dari percintaan aku dgn mohd syahiran..lahirlah muhammad alif imran...saper sangkakan...
Ya Allah..ampuni lah dosa ku, suamiku dan dosa kedua ibu bapa ku..juga tempatkanlah mereka di kalangan orang² yg beriman, redhakanlah setiap amalan kami..AMINNN...

klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers