Teman tapi Mesra~~

Selasa, 30 November 2010

Braxton Hicks & Breast-feeding


korang pnah dgr Braxton Hicks??bg ibu-ibu yg pnah mengandung akan lalui fasa ni..yg mana selalunya terjadi pada 2nd or 3rd trimester pregnancy..

Lately aku kerap DILANDA Braxton Hicks ni..bleh kata setiap mlm(kalu ada cik somi) mesti kena..naper kalu ada cik somi jer kna??hahaha bb nk memanjer dgn papa dia la..kalu dgn mama jer dia xnk kaco..hahaahhaha!!!!

Eh..xlah..series..aku nk kongsi dgn korg ni..sbb aku dpt tahu BF pun bleh trigger BH ni..disamping perkara² lain apa tu??korg carik sindri la:) aku google la..ni aku qoute:

"The nature of breastfeeding contractions The hormone oxytocin is often considered to be at the crux of any potential connection between breastfeeding and adverse pregnancy outcomes. When a child suckles, oxytocin is released. Oxytocin is the chemical messenger which causes breast tissue to contract, causing the “let-down” effect which results in milk flow. Through the release of oxytocin and prostaglandin, breastfeeding also stimulates the uterus to contract. What effect might these breastfeeding-induced contractions have during pregnancy? We do know that mild contractions (known as Braxton-Hicks) are a normal part of pregnancy, and usually breastfeeding contractions are mild during pregnancy. One physician notes that clinical observation shows that breastfeeding contractions do not produce dilation of the cervix. Accordingly, in the Moscona survey of 57 mothers breastfeeding during pregnancy, only four women (seven percent) recalled contractions related to breastfeeding at all. The four women who did notice contractions described a broad range of strength from mild to intense, and none had an adverse effect on the outcome of pregnancy. "...http://nursingtwo.kellymom.com/excer...tractions.html

dan aku qoute kat laman lain:

Breastfeeding and Contractions
"Nipple stimulation releases the hormone oxytocin into the bloodstream. Oxytocin is important for breastfeeding because it is the chemical messenger that tells breast tissue to contract and eject milk (the "milk ejection reflex"). Oxytocin also tells the uterine tissue to contract. All women experience uterine contractions during breastfeeding, although they are usually too mild to be noticed. Nipple stimulation can be used to ripen the cervix when a woman is at term, and can also augment labor after it is underway. Postpartum breastfeeding efficiently shrinks the uterus back to pre-pregnancy size.
Given these associations, it seems a short jump to guess that breastfeeding might trigger labor before its time. This question deserves medical study, and it is important to bear in mind that at this time there have been no controlled studies.
At the same time, preliminary data do suggest that breastfeeding and healthy term births are quite compatible. Sherrill Moscona's 1993 survey of 57 California mothers who breastfed during pregnancy concluded that breastfeeding resulted in no apparent adverse consequences to the mothers' pregnancies.2
There are also countless anecdotal reports of mothers who have breastfed throughout pregnancy and given birth to healthy term
babies. Of course, some pregnancies are not destined to proceed as we hope, whether the mother is breastfeeding or not, and so breastfeeding mothers have suffered their share of preterm labor and miscarriage as well.
Most mothers notice no contractions during breastfeeding, even during pregnancy (93% in the Moscona survey).3 Interestingly, even those who experience intense "nursing contractions" often find that the contractions cease soon after ending the breastfeeding session.4 Like Braxton-Hicks contractions, nursing contractions commonly occur without disrupting the pregnancy. How might that work? The scientific literature has a lot to tell us about that. "


http://www.pregnancy.org/article/safety-breastfeeding-during-pregnancy



So..dlm erti kata lain penyebab aku kna BH ni adalah OXYTOCIN punya angkara..sbb aku kan still BF imran..dan bapaknyer..ehh!!!apa kna mengena so hormon ni keluar dgn jayanya, sbb tu aku tetiap mlm kerap dilanda BH..

HAAAA!!! BLEH KNA MISCARRIAGE KE?? relax..relax..kalu kita cek % dia..mmg sgt sedikit(selalunya yg lead smpi miscarriage tu selalunya Real Factor dia bukan BF yer..)..

so camner nk kawal or tahan???haa..ni aku qoute:

"If you experience discomfort or pain with these practice contractions, try out techniques you've learned in class to deal with labor, such as breathing, relaxation, massage, movement and more. Often women will find that simply changing position can help with any pain from these contractions. A nice warm bath or shower can also help relieve any crampy feelings and promote relaxation"


err..aku ada baca somewhere FULL BLADDER pun penyebab BH ni..so sbb tu aku tiap kali aku kna BH ni aku mesti gi toilet ..pastu gerak-gerak pi toilet suma baru lah release BH ni...


jd..mommies sumer..jgn risau nk terberanak plak yer..kalu stakat 2nd trimester tu kna Braxton hicks kerap sgt hanya kerana Breast-feeding or love-making process apakah??? hahahaah~~~

Rabu, 24 November 2010

Penyusuan SUSUIBU itu mmg terbukti satu imunisasi semulajadi

gambar lama semasa di langkawi 2nd hanimun

Penyusuan SUSUIBU itu mmg terbukti satu imunisasi semulajadi daripada sebarang penyakit..disamping mengeratkan BONDING antara ibu & anak itu sendiri..


1perkara yang sgt memberi kesan kepada saya semasa menjadi ibu adalah PENYUSUAN SUSUIBU itu sendiri..tiada siapa yang boleh TRUELY-MADLY-DEEPLY FEEL saat² penyusuan itu melainkan dia kna menghadapi dan merasainya sendiri.


naper aku ckp camtu??


imran dari lahir sehingga umo 1thn 4bln amat jarang kena demam @ selsema @ batuk..kalu ada pun kna demam+selsema +batuk ms kna inject or baru tumbuh or tambah gigi..which is 9months & 1year kalu xsilap..kalu demam pun 1 @2 ari jer


ms ni mmg dia complete set penyusuan SUSUIBU,siang dan malam sbb aku still mengepam waktu ni la ni..da almost 6bln aku stop pum susu..(sbb pregnant) imran pun menyusu badan waktu mlm shj..


aku prasan,sejak da kurang mnum susuibu ni imran da xprone kepada penyakit...sgt senang nk dpt batuk selsema & demam..bleh kata dlm 6bln ni dia da kna demam+selsema +batuk ada skali tu suspect broncholitis almost 3-4x...which is not good la kan..cian anak aku..

selama ni dia la paling sihat kat uma pengasuh tu, skang ni cepat betul sakit sume ni sbb bukan dia pembawa, tp dia terjangkit dr bb or budak yg lain

aku masih mengharapkan susu aku menjadi UBAT SEMULAJADI utk imran..sbb tu aku tahan even sakit & perit ms imran menyusu tetiap mlm..saper xsayang anak oiii~~


korang sanggup ke tgk ank ko dgn tdo xlena sbb batuk,hingus duk asik meleleh jer..


p/s: JANGAN LUPA UNTUK MEMBERIKAN ANAK ANDA SUSU YANG TERBAIK, BAGI YANG MAMPU UNTUK MENYUSUKAN ANAK..TERUSKAN LAH PENYUSUAN SEHINGGA KE TITISAN TERAKHIR~~

Selasa, 23 November 2010

memasing ada buat silap~~



"MANUSIA..TAK LARI DARI MELAKUKAN KESILAPAN.."





heheh..nape aku ckp camtu? mmg fitrah manusia aku rasa..senantiasa melakukan kesilapan, dan dari kesilapan tu lah akan mengajar kita erti kehidupan sebenar..

arini..aku ada 1 kes untuk keputusan kes rogol pada mulanya aku 100% percaya kes akan convict sbb loyer xpnah tunjuk muka ms perbicaraan tp biler 2nd stage, Tertuduh aku kna bela diri, loyer dia datang tanpa sebarang saksi telah berhujah, hakim plak ckp dia akan go-thru sekali lagi segala nota keterangan dan hujahan kedua-dua pihak..ms ni aku da start 50-50,takut kes aku kna buang jer..



ms decision tadi mulut aku terkumat-kamit baca doa mohon pada Allah permudahkan urusan aku pada hari ini, mohon Allah jgn lepaskan si perogol tu..mohon Allah lembutkan ati hakim aku..punyer beria aku kumat-kamit kat court td...mcm beratib da aku rasa..tertiba suma doa,ayat al-quran aku bleh plak lancar td..aku kan bdk skola agama..huhuh



punyer berdebar hati aku~~sekali alhamdulillah kemenangan di pihak aku...TAPI..yg failnyer aku xberia letak hujahan agravating aku pada hukuman..hakim plak terkejut+terkujat sbb loyer xmerayu lansung atas hukuman..

PADAHNYE~~~ aku nyer hukuman dapat xseberapa, hakim aku plak admit kat aku yg dia terlupa nk bagi sebatan..which is wajib for rape cases..aku puji hakim aku sbb dia pun realized kesilapan dia..aku xsalahkan dia..aku pun mengong gak..hahahaha



so~~ aku kna buat appeal gak la..musti boss aku marah sbb aku xberia hujah td..^%*&^%^ aku neves beb!!! siap semput lagi ms dpt keputusan tu.

aku qoute sms dari hakim aku dasat kan kitorg siap main sms-sms lagi dlm court "nama lagi manusia kita ni...buat silap"

Sabtu, 20 November 2010

NAMA-NAMA JAWA

NAMA-NAMA JAWA

Suka tanam bunga – ROSMAN
Pandai membaiki kereta – KARMAN
Pandai dalam penulisan – SURATMAN
Gagah perkasa – SUPARMAN
Boleh mendengar sambil berjalan – WAKIMAN
Selalu bertanya – ASMAN
Pandai buat kuih – PAIMAN
Pakar jualan – SALMAN
Pakar pasal alam sekitar – JASMAN
Pandai melukis, tulis sajak , nyanyi lagu – SANIMAN
Doktor gigi – SUGIMAN
Supaya cepat naik pangkat – YASMAN
Bakal kaki pukul dan dera orang – DERAMAN
Bakal jadi jutawan - RICHMAN

p/s buat mereka yg keturunan jawa, mintak maap awal-awal ekk..cuma nk berkongsi selera jer..

Selasa, 16 November 2010

ERRR...xleh nk pikir~~~

Jumaat ni bufday cik somi yg terchenta...hmm mmg xtau nk bg dia aper..errr..taste dia tggi huhuhu
cadang nk bagi yg ni..
tp da TERRRRR-guna duit bli yg ni

err..kalu aku delay dulu ok x?? tggu nex month..sbb nex month kitorg nyer anniversarry..couple nyer anniversarry huhuhuh
so..aku rasa for this month nyer gift aku bg yg ni jer ok x...hahahahahaah...~~
I LOIIIKEEE~~~

Isnin, 15 November 2010

anak oh anak...~~



There is one kind of robber whom the law does not strike at, and who steals what is most precious to men: time. ~Napoleon I, Maxims, 1815

hmm..mcm xpercaya jer..anak bujang aku lg 4bln jer lg genap 2 tahun..dan lg 4bln jer lagi anak bujang aku dapat adik bujang sorg lagi..huhuh..

imran da 1thn 8bln i.e. 20bln..sgt keletah..genius pada usianya tersendiri..berdikari pada usianya tersendiri. xnk la ckp anak aku SGT GENIUS..SGT PANDAI..SGT-SGT..mcm xmasuk akal plak nnt tp ramai sedara mara termasuk keluarga pengasuh ckp imran nmpk well-discipline,well-behave,kira org xkn risau la kalu anak aku gi uma diorg, konfem xkan ada pasu or kaca pecah, konfem bunga diorg xkna petik sumer..xder nk memanjat sumer..sbb imran jnis duduk,mkn & main di tempat yg sepatutnya..
err..aku rasa ini bukan hasil usaha aku dan cik somi jer..pengasuh imran dan atok & grandma imran main peranan penting gak dlm mendidik imran..apa yg aku bleh katakan ALHAMDULILLAH sekiranya perkara yg baik berlaku pada imran..

Yg aku risaukan..apa AMALAN yg aku buat ms ngandungkan imran, aku da xkerap lakukan kengkadang xbuat pun utk pregnancy kali ini.. dulu byk amalan-amalan baik aku amalkan utk aku mahupun bb dlm perut mungkin juga sbb amalan tu suma Allah permudahkan pregnancy aku utk Imran..kali ni mungkin Allah nk INGATKAN aku agar amalan tersebut perlu diulangi agak TERASA pregnancy kali ini agar dipermudahkan kelak..

atau..adakah setiap pregnancy mmg berbeza???

Rabu, 10 November 2010

DETAIL BABY SCAN...

ptg td gi next check up di Ipoh Speacilist...berat aku naik sekilo jer,BP sumer ok,xperlu amik air-gula sumer..alhamdulillah..huhuh DETAIL SCAN skali..tgk mata..idun..mulut..kira jari tangan n kaki..

alhamdulillah..sumer cukup..
pastu radiographer tu tanya "eh u nk tgk jantina x??" - aku.."err..ok jer"

n guess what.. its gonna be boy..cik somi aku da prasan da,tu psl dia nyer reaksi x melompat sgt,sbb kalu gurl aku konfem dia nk menjerit melompat sumer mcm tgk bola tp dia ok jer boy, cik somi aku ckp bleh tmbh TEAM ARSENAL dkat uma tu..

aku??? alhamdulillah..xkisa sgt psl gender, sbb aku lebih nk tgk complete ker x anak aku..sihat ker x anak aku...sgt aktif semasa scannning yer..asik gerak-gerak jer..kalu imran dulu duk diam jer..da xder org baru nk beria gerak..

ni gambo be-bird anak aku..yg ada anak panah tu la dia..XY = boy

hehe nice view right???

Khamis, 4 November 2010

ENtry TgH MenGONg~~~

Suda 3 hari saya bernafas memalui mulut..tekak perit..hidung tersumbat..paler sakit...ni sumer gara-gara opis yg tgh buat mass-renovation,sumer kasi pecah..gerudi sana-sini..habuk terbang sana sini..kesannya????

tdo mlm aku xlena..sbb idung tersumbat..tekak aku gatal²..duk batuk-batuk jer..dan yg paling xbest...
aku xleh nk CPR dgn laki aku..hohohoh..xsuker tau!!!!
B kita buat camni jer la ekkk...
Cik somiku..i lap u so much..

Rabu, 3 November 2010

i can fix that!!!!

I CAN FIX THAT~~~
Don 't have a spoon?
I can fix that!


Seatbelt broken?
I can fix that!



Car stereo stolen?
I can fix that!



Bookshelf cracking under the weight?
I can fix that!


Can't afford a real GPS?
I can fix that! COOL~~

No ice chest?
I can fix that!



Bet u'ols might be able to use this idea…. Satellite go out in the rain?
I can fix that!

Electric stove broken & can't heat coffee?
I fixed that.


Exhaust pipe dragging?
I can fix that!


Cables falling behind the desk?I can fix that!


I actually think that’s ingenious.
Out of diapers? I can fix that!


Speechless……

Isnin, 1 November 2010

kesah aku~~~~

hmm..da lama rasanya x hapdet citer aku kan..Blog-walking wajib dibuat setiap ari...sumer org yg aku follow aku jengah blog diorg..tp aku malas nk tggl jejak..xper la jadi SILENT READER pun..janji aku teringin nk tahu perkembangan hidup oorg..(err~~bukan nk bz-body tau) juz xnk ketinggalan kalu ada paper yg menarik dlm hidup kengkawan blog kan...


last weekend aku blk kmpg..seronok mmg seronok..imran la suka dpt berjalan, tgk atok dia yg ramai tu..ramai?? nk citer watper kat kampung, alaa~~~ balik kmpg..biasa la..spent time dgn adik-beradik la..da mak aku xder, xkan nk cakap spent time dgn mak aku plak kan...kalu arwah mama ada, konfem aku mintak mama masak lauk kampung yg aku da lama xmkn,xpun aku bwk arwah mak aku ukur sumer sopin complex yg ada kat melaka tu last-last ajak adik aku dgn abg aku jer la berjalan...

ni aksi si budak masham otw balik kmpg lam keta duk try sun-glasses mama dia..sbelahnya plak gambo dia tgh over excited main dkat KIDZ FUN ZONE dkat jusco mlaka...Ya Allah azab nk bawak dia kua dr tmpt tu..

yg lelain gambo makcik dia a.k.a adik aku yg tukang snap gambo anak aku dlm keadaan yg xsepatutnya...bleh le plak dia gi bli cekak tanduk setan tu tuk anak aku..layan jer la~~~ err..sila abaikan persekitaran uma yg bersepah tu yer..

yg ni plak budak bushuk gi mid-valley, papa dia ajak masuk Toy's R'us, anak mula jakun & hilang ingatan seketika..sumer keta moto dia nk try..paling lama melekat dgn keta sport..mintak maap..mama mu ini xmampu nk bli untuk ko ekk..naik keta mama jer..lagi REAL...heheheeh...

da pnat berjalan lelap dlm stroller..ekceli imran mmg susa nk tdo dlm stroller, jgn harap dia nk duk n tdo dlm tu..ntah camner da pnat sgt agaknyer..bleh plak ajak aku bam-bam (tdo) trus aku baringkan lam stroller, pastu jenjalan kejap trus lelap..suker aku,senang nk soping

ni gambo aku skang..da 21weeks da..prut suda mula menampakkan hasil yg LUMAYAN..da start senak sumer..aku rasa aku agak gemuk kali ni..(agak ker~~~)heheh...
TAPI..tapi...ada tapi lagi tp cik somi ckp mlm td... ekceli dia confess kat aku dia ckp kalu aku preggy bdn aku jd lain..more sexier & hottier than before... (ada ke ayat ni ?ke aku pkai letak jer??)
SEXIER & HOT okay~~~~ aku ingat dia memain, yelah nk jaga ati aku kan..tp...AHKAK SUKER & KEMBANG GITU biler cik somi akak ckp begitu!!!!! hhahahahahaahah...
i lap u la cik somi....
p/s: to cik somi kuyg ku sayangi dan yg da mula stat temuk itu... cik istri mu ini doakan cik somi dpt transfer blk ipoh secepat yg mungkin, n gaji yg gomen janjikan dapat sejelepuk dgn cepat mana tahu si istri mu ini dpt rantai or gelang tangan emas kelak heheh..
dan cik istri mu tgh tertanya-tanya kemanakah hala tujuan nex hanimun cum vacation kiter thn depan..sila buat jadual mu ya cik somi..sbb thn dpn cik istri mu ini akan beranak dan kna atend exam PTK... PEACE NO WAR hehehhe...

klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers