Teman tapi Mesra~~

Selasa, 27 Julai 2010

imran's development

rasa cam da lamer aku xcite pasal anak bujang aku sorg tu kan..


imran da 1 thn 4bln++...sgt "pnjg akal"nyer.puji anak sendiri nmpk hmm..dr segi fizikal..imran mengikut perkembangan la..

yg best bg aku dari segi vocab imran..ayat-ayat yg biasa keluar dr muut dia & imran tahu ayat tu merujuk kepada apa:


*mama - aku ler tu

*papa - bapak dia

*atuk

*ma @maa @ mama~(siap berlagu) - ni biler grandma dia ader..

*ummi @ mimi - makcik imran adik beradik cik somi, tp adik beradik aku dia xreti nk panggil aper..sbb leceh skit nk panggil kut..hahahah

*no-no smbil geleng paler - means dia xnk,kalu aku ckp no-no means xleh pegang or cannot..tp nnt dia slow-slow akan buat or pegang gak benda tu..contoh tekan key-board xmkn saman dia ni

*lizard @ cicak

*do-dog (woof-woof) - anjing

*miam - meow i.e. cat

*broom-broom - keta @ motor

*shoo~~smbil tunjuk tgn naik ats - kapal terbang yer kengkawan..

*buu-wah - buah

*shu-shu - susu

*nenen - refer nk nenen aku

*ayer - air

*mamam - mkn

*nak-nak - dia nk something la tu..

*bobol - ball

*two-thii - 1.2.3....(dia xreti sebut one)

*bi-ci - a.b.c (sambung ujung jer..)

*pa-bob - sponge-bob

*ti-teeth - berus gigi @gigi



ni yg paling best..


*awaooohh~~(siap pnjg tarik tu) - Allah hu Akbar (smbil solat n terus sujud), xpun b4 mkn imran otomatik akan angkat tangan bc "awaohh", dlm keta suh baca doa pun trus tadah tangan "awaohh"


* amin - ni every time lepas doa dia cecepat amin..orang xabis bc doa lg da amin da..


sumer ni adalah ayat paling biasa keluar dari mulut imran..yg lain lebih kepada action it-self..

imran masih lum mampu nk pegang pen dengan betul ...aku xnk la bg dia pegang pen @ pensel..risau tercucuk jer..

mmg by this age dia mayb bleh scribble something..hmm..takut abis uma mertua aku kena cakar dengan imran nnt,xper la..ni uma mertua, kalu uma aku sendiri xper la kut, mayb aku beli board ker nnt...

bab skill tu..xper..hold dulu..kiter ajar skit-skit..

p/s: entry ni bukan untuk berbangga..juz nk update tuk diri aku sendiri..kang setiap development aku buat xtau plak kcik ati anak aku kalu dia tanyer biler aku xleh jwb..heheheh

Isnin, 26 Julai 2010

HOSPITAL - PREGNANT - PUASA

hmm...rite now im oredi 7weeks..tp lum buat check-up lagi..minggu ni nyer jadual agak pack,so decide tggu nex week,tggu hubby blk PM-OFF(oncall) pastu br gi Ipoh Specialist Centre tuk check-up..

naper aku xnk gi hosp. kerajaan?? sedangkan laki aku doktor kerajaan??dan aku gak keja k'jaan??

hmm..disebabkan cik somi saya seorang doktor, diorg ni ada kelebihan skit kalu masuk spital swasta..(diorg xperlu bayar kos-doktor pakar) cuma bayar RM1 bg setiap doktor yg digunakan...menarik kan??so..aku bleh dpt keselesaan di hospital swasta tanpa perlu memikirkan kos bayaran seorang doktor(yg pastinya sangat mahal)even 1hour pun diorg bleh charge RM100-RM200 even ms check-up pun free.. Aku cuma perlu membayar harga makan,minum dan bilik yg digunakan..mmg la dkat hospital kerajaan lebih murah..tp ntah..aku duk amik & anta cik somi dulu masa dia cover wad O&G dulu terus aku rasa xnk beranak kat spital tu..infact cik somi sendiri pun ckp kalu bleh dpt tempat selesa skit apa salahnyer.. itu cik somi aku yg cakap..bukan aku..(tp mmg aku yg nak..)hehehehe~~~

so far~~aku lum start "real morning sickness" lg..

kalu ms imran dulu bln ke-3 sepanjang ramadhan tu aku xleh nk sahur & berbuka..confirm pas sahur or buker time gosok gigi musti muntah...tp sepanjang berpuasa tu xder masalah loyer...pening..tp ader sekali 2 jer la badan xsihat sgt..pastu aku jd pekak sehari..(series mmg xdgr paper..) ms pekak tu mmg badan xstabil jer..tp poser..sebulan cukup xder ponteng yer..

tp kali ni..aku ada rasa cuak sikit, nape??

  1. sebab imran masih menyusu badan (even aku da xperah kat opis) nape xperah kat opis? sbb peti ais aku da penuh dgn EBM yg lansung xnk diminum imran..imran dia juz nk direct jer dier xnk EBM,aku try bg fresh milk dlm btol or sip cup pun dia buang botol tu..gi pun sejak positif preggy ni susu mmg berkurangan
  2. aku da ngandung, by that time aku da nk masuk 3 bln da..
  3. aku risau aku da start mornin sickness masa tu
  4. still aku kena turun naik mahkamah setel case dekat court

jadi disebabkan sume alasan² berikut aku agak cuak utuk memikirkan PROSES BERPUASA aku di bulan ramadhan ni..bukan aku xcuba poser sebelum ni..aku da try..biler smpi ptg aku jd FLAT...smpi uma aku jadi nak PITAM..pastu aku da xmampu nk berbuka sbb perut aku masuk angin,end-up aku akan muntah biler air @ makanan masuk dlm tekak aku....

ni sumer sbb PUASA+PAM SUSU+GI COURT

aku pnah try PUASA+TAK PAM SUSU+TAK GI COURT = aku berjaya poser dgn sihat dan segar bugar sehingga waktu berbuka...

SO~~APAKAH YANG PERLU AKU LAKUKAN BULAN DEPAN????CAMNER NK HADAPI BULAN RAMADHAN NNT??

Rabu, 21 Julai 2010

JUST 10 STEPS!!!


heheh..xder nk kondem sesaper pun...imran menyusu badan..tp badan dia kurus(x dobot mcm michelin la..) tp..saya setuju dgn kartun ni..bb-BF mmg sihat..imran susa nk demam(kecuali ms nk tumbuh gigi..)





jadi..marilah kiter sesama memartabatkan BF ni..

1 OGOS - HARI SUSU IBU !!!

Rabu, 14 Julai 2010

susu kurang~~~


bulan lepas..stiap kali pam boleh dapat dlm 6-8oz sekali pam...


balik dari kursus & bercuti..trus susut jd camni:( naper ekk...1/2jam pam dpt 2oz jer....da mkn supplement mcm-mcm ni...serius!!! pil ASI,segala jenis sayur yg boleh up susu..soya la..but stil..tiap kali pam paling byk dpt pun 3.5oz jer...nasib imran skang da kurang mnum EBM..so masih byk lagi la EBM dlm fredge tu...

korg rasa naper ekk..waktu pengepaman aku adalah sama seperti dulu..tiada yg berubah..aku da cuba tmbh waktu pam but stil yg kuar beberapa titik jer..

adakah sebab...yg ni?

betul ker??? preggy mmg akan susu kurang..so far imran direct ok jer..siap dgr sendawa kenyang lagi..

fren..any opinions???




Ahad, 11 Julai 2010

DOUBLE-LINE la~~..hehehhe...


1st test - friday 8.30pm..
mcm double-line jer kan??siap MMS kat hubby(dia tgh oncall)
"B can u c this??is it consider valid or i hv 2wait for 2morow mornin n make another test 2confirm it??" - nmpk sgt aku xder keja kan?? heheheeh

my hubby balas - "..bla..bla..bla..it cld b pstv,b rasa pstv kut.."

hubby suh test lg nex-week or nex 2weeks nk confirm blk la..tp aku..soknyer bgn subuh test lg..hehehh..confirm..jelas double-line nya~~~nnt aku upload gambo dia ekk..hehehehe..

ni lum gi check-up doktor lagi ni..xper..bebiler bleh pi..xkan lari spital tu...hehehhe

p/s: bajet cantik jer time kan..??aku rasa baru beberapa minggu jer ni...kalu ikut EDD aku..mayb bln-3 nex-year..wah!!! sama bulan dgn Imran...rindunyer nk ngandung lg..tp kali ni yg bestnyer..PREGGY+B'FEEDING, pastu..dapat rasa TANDERM NURSING plak..wah!!! xsabar nk ada experience tu sumer...



klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers