Teman tapi Mesra~~

Khamis, 17 Jun 2010

GOMEN!!!

saat ini..tika ini..tgh berhempas-pulas menahan mata daripada mengantuk..sangat BUHSAN apabila paksa diri mendengar tentang Pelan Integrasi Nasional...

OHHH~~~ org nmpk mcm best jer keja gomen ni..tp proses nk masuk-serap -bertahan adalah amat payah..

cik somiku bg nota kaki bg ku..dia ckp konpem!!! pas abis induksi ni pemikiran aku telah dibasuh dicuci dan ditampal dengan konsep-konsep KERAJAAN..hohohh..nmpk sgt aku tggl dgn golongan berhaluan hijau..
hohhohhoh sedangkan aku??? warna-warni!!!!!!

ader aku kisah korg warna hape???

p/s: imran..jgn la ko buat hal xnk mnum EBM..risau aku duk tggl anak lelamer ni..ni da xnk mnum EBM jgn pasni ko luper plak nenen mak ko ni..harus aku PAKSA ko nenen gak..hohoh

Selasa, 1 Jun 2010

mengapa guna alasan SUSU?????

kenapa ibu-ibu & bapak-bapak selalu menggunakan alasan yang bersangkut-paut dengan SUSU!!! xukup susu la~~ xder saper nk cari duit nk blikan susu anak la~~ xmampu nk bli susu mahal la~~

HELLO!!! korang pernah dengar BREAST-FEEDING @ SUSUIBU tak???

aku bebetul minta maaf pada ibu-ibu yg saya tahu terpaksa bagi anak-anak mereka ABM/FM, series saya xmarah mereka..saya hormat keputusan mereka..tapi saya sampai hairan naper SUSU yg dijadikan alasan... ada beberapa situasi yg berlaku beberapa hari ni buat saya terpanggil untuk berkongsi dgn sumer org..

SITUASI PERTAMA:
cik somi saya kadang² akan curik-curik buat locum di klinik swasta, 1-day ada seorang ibu datang bawa bb xsilap usia dlm 7-8bln untuk rawatan (saya xpasti rawatan untuk apa). During check-up cik somi saya ni tanya la si-ibu tu...ni conversation ni kira saya tukar word la..alala mcm ni la cik somi saya tanya

Doktor: skang anak puan masih menyusu badan?
Cik Puan: Da campur doktor..SUSU XCUKUP la..Doktor..SUSU APA YANG ELOK EKK UNTUK BB??DOKTOR SUGGEST LA SUSU APA YG TERBAIK UNTUK BB~~~
disebabkan cik somi saya yg PRO-BF, so dgn profesionalnya dia menjawab B..jgn nk kembang plak
Doktor: Honestly Puan..SUSU YANG DIBERIKAN OLEH ALLAH ADALAH SUSU YANG TERBAIK IAITU SUSU-IBU...(masa ni Cik puan tu terdiam seketika) saya xberani nk suggest brand susu apa yang terbaik untuk anak puan, sbb saya mmg xpernah tahu dan kalu boleh xnk amik tahu susu FM mana yg terbaik. Sbb isteri saya pun still BF anak saya..da setahun-2bln da..
Cik Puan: Ohh...isteri doktor suri-rumah boleh lah~~ saya bekerja...xder masa..susa..leceh..
Doktor: Eh..tak..isteri saya bekerja, dia pam selalu..macam ni lah Puan.. saya mmg xberani nk cadang Puan bli susu jenama yang mana, tp kalu Puan nk cari FM lebih baik Puan cari FM ikut kesesuaian umo anak Puan..kengkadang xsemestinya susu yang paling mahal tu adalah susu yang terbaik untuk anak kita ...(masa ni Cik puan tu terdiam lagi..mmg speechless)


SITUASI KEDUA:
Di mahkamah..ada seorang Tertuduh (OKT) xsure kes rogol ke kes samun..dipendekkan cerita OKT ni nk minta dilepaskan atas tuduhan dan kononnya sanggup untuk sebulan-2kali untuk repot dekat balai ataupun jaminan dia dikurangkan ala..prosedur mahkamah nk citer pun susa

yang bestnyer alasan yg digunakan kat mahkamah adalah:
OKT: Puan..dengan izin Puan saya nk mohon jasa baik mahkamah untuk melepaskan dan membebaskan saya dari tuduhan, saya berjanji akan lapor diri setiap 2x-sebulan di balai polis, ini kerana saya dapat surat dari isteri saya mengatakan bahawa isteri saya suda xder duit nk bli susu, ANAK SAYA YANG BERUMUR 8-BLN XCUKUP SUSU, jadi saya minta dilepaskan untuk menolong isteri saya dan anak saya..bare in mind bini dia adalah suri-rumah

ala..lebih-kurang dia ni pencari rezeki untuk keluarga dia la..nk lepas & bebaskan dia MMG MUSTAHIL la kan..so mahkamah tanya jaminan berapa..so dpt tahu jaminan pernah dikurangkan..so da xleh kurang lagi..

yg aku nk stress kan kat sini..nape nk guna SUSU sebagai alasan???
aku xkisah kalu situasi pertama tu..sbb itu keputusan mak budak tu kan..xper lah..BUT IM PROUD FOR WHAT EVA MY HUBBY JUZ DONE OR TOLD HER!!!
tp situasi ke-2 ni..adusss~~ aku rasa nk berdiri jer masa dia bercakap nk jer bagitahu SUH BINI KO BAGI SUSU-BADAN LA kalu tahu da xder duit nk bli susu!!

rasa mcm nk RACIST jer..bukan pada warna kulit, tp lebih kepada racist kaum jenis ni.. sungguh jahat HATI-BUDI aku ni..

saya mohon maaf pada ibu-ibu (yang mempunyai alasan sendiri untuk campur susu)yg sedikit terasa dengan apa-apa yang saya luahkan..hmm~~ tapi saya cuma nk bercerita..

saya xnafikan suatu masa nnt saya juga akan mengalami ZAMAN KEMELESETAN SUSU EBM atau SAAT-SAAT DIMANA SAYA TIDAK BERKESEMPATAN UNTUK DIRECT FEEDING (dan menyebabkan low-milk supply kepada anak saya, dan mungkin juga ibu mertua saya terpaksa memberi FRESH-MILK sebagai pengganti EBM saya) saya tahu saya terpaksa hadapi situasi itu...

tetapi saya akan pastikan anak saya tidak lupa dengan SUSUIBU/MAMA, saya sgt berHarap anak saya tidak lupa bahwa MAMA nya berusaha sedaYa-upaya untuk memberi SUSUIBU.

Iaitu tempat dimana dia menghilangkan haus.. tempat dimana dia mengenyangkan perut,..tempat dimana dia menenangkan dirinya... tempat dimana merasa dilindungi dan disayangi..

klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers