Teman tapi Mesra~~

Jumaat, 29 Mei 2009

sayu tertiber...

Hmm..29 MAy...

sok anniversary aku..huhuhh,genap setahun aku hidup bersama dgn MOHD. SYAHIRAN MOHD. SIDEK..He's The Best Man in My Life..dari aku mula knal dia smpi skang..my baby still my baby..responsible..caring..sweet..full of sudden romantic..funny..smart..byk lagi la..cubalah bg 10 lelaki encem(tuk goda aku HUHHU..)still aku bleh tolak diorg..sbb aku bukan pilih rupa..tp aku lbih memilih chemistry (KIMIA???? aper kah...)

aper la aku merepek ni..lari dari tajuk asal SAYU TERTIBER...huhuh,memandangkan sok anniversary..aku tetiber jadi sayu(kat opis ni..bleh plak bergenang air-mata..)bukan aper teringat kat arwah mama..mama aku cuma sempat tgk aku grad jer..xsempat tgk aku kawin..dpt bb..YA Allah..sedihnyer....

Arwah mama meninggal 26 January 2007..da almost 3thn..masa tu aku Final year Syariah Degree..so mama sempat tgk aku Grad Law Degree je..(aku amik Double Degree)tp mmg cita² aku dr dlu lagi..nk bg mama aku tgk aku grad dgn jayanya..aku nk mama aku bangga anak dier berjaya membawa segulung ijazah tuk dirinya..mmg ijazah pertama bukan untuk diriku..tapi tuk mamaku...aku xlayak terima ijazah pertama aku..

MAMA..seorang wanita yg sgt kuat..BIONIC WOMAN..tabah..dari seorang isteri,menjadi seorang janda..menjaga 5 org anak nya..bekerja sebagai PEKERJA KILANG BAJU selepas itu jadi PENJAGA PARKING DI MASJID TANAH...selama 8thn!! dgn duit ni la aku berjaya dgn result SPM ku..ke-5 terbaik..n the Only pompuan (dlm 5 tu la..) dan akhirnya berkahwin semula dgn seorang lelaki yg pd aku seorang yg baik dan alim..

MAMA..meninggal disebabkan kanser servik..aku pun xpasti samada mama dpt from genetik or disebabkan kawasan tmp keja mak aku tu..7 years suffer..aku redha dgn pemergian mama..aku bertuah disaat mama melafazkan nafas terakhir,akulah org yg menjaganyer pada mlm tu..aku ponteng kelas 2minggu tuk jaga mama,setiap malam aku tido sbelah mama,mama jarang panggil nama anak dia yg lain tuk minta sesuatu..mama pasti panggil aku..even nk kipaskan dia..aku buat semua tu dgn rasa kasih dan sayang aku pada mama..tp adik beradik aku xkisah..sbb sepanjang aku di UIA..diorg yg jaga makan minum mama..KAMI BANGGA BERKHIDMAT TUK MAMA..xpernah pun kami mengeluh...

masa mengandungkan imran..aku teringin sgt nk mkn dr air-tangan mama,SAMBAL lemak TEMPOYAK fevret aku..smpi bebila aku xpat mkn..aku xpnah ckp dgn hubby aku yg aku kepingin nk mkn benda ni..hubby slalu tanyer nk mkn aper..aku just ckp nk balik kmpg..nk mkn masakan kampung aku..adik aku jer tau aku nk mkn aper..tp dier smpat buat msk lemak cili padi jer..jadilah..adik aku pandai masak..kakak aku pun pandai..diorg jer la yg boleh serap lebih ilmu memasak mama..huuuhuh pas ni menjejes la air-liur imran..(sebab mama dier xlpas ngidam lagi..)

Jgn lupa sedekahkan Al-Fatihah tuk arwah MAMA aku..KAMARIAH BINTI MD. ALI

Khamis, 28 Mei 2009

STORAGE GUIDELINES FOR HUMAN MILK

STORAGE GUIDELINES FOR HUMAN MILK
NOTE: These guidelines are for mothers who are expressing milk for a full-term healthy baby. Please use
clean containers, and wash your hands with soap and water before expressing or pumping.

HUMAN MILK STORAGE FOR HEALTHY INFANTS1

Location :
Countertop, table
Temperature :
Room temperature (up to 77°F or 25°C)
Duration :
4-6 hours
Comments : Containers should be covered and kept as cool as possible; covering the container with a cool towel may keep milk cooler.

Location :
Insulated cooler bag
Temperature : 5-39°F or -15-4°C
Duration : 24 hours
Comments : Keep ice packs in contact with milk containers at all times, limit opening cooler bag.

Location :
RefrigeratoR
Temperature : 39°F or 4°C
Duration :5 days
Comments : Store milk in the back of the main body of the refrigerator.


Location : Freezer —Compartment of refrigerator
Temperature : 5°F or -15°C
Duration : 2 weeks
Comments : ** Store milk toward the back of the freezer, where temperature is most constant. Milk stored for longer durations in the ranges listed is safe, but some of the lipids in the milk undergo degradation, resulting in lower quality. In view of this, you may want to give a combination of refrigerated and frozen milk to your baby**

Location :
Freeze Refrigerator/freezer—with separate doors
Temperature : 0°F or -18°C
Duration :
3-6months
Comments : **same as above**


Location :
Freezer — Chest or upright manual-defrost deep freezer
Temperature : -4°F or -20°C
Duration : 6 – 12months
Comments : **same as above** Latest WHO guideline limits storage to 6 months only


http://www.momslittleones.com/catalog/download/STORAGE_GUIDELINES_FOR_HUMAN_MILK.pdf


Ya Allah..ampuni lah dosa ku, suamiku dan dosa kedua ibu bapa ku..juga tempatkanlah mereka di kalangan orang² yg beriman, redhakanlah setiap amalan kami..AMINNN...

barang baru imran..

ni bj baru imran..HANDSOME BOY..
baju yg da lamer bli(masa ngandung 6bulan lg..)br skang dapat paki..hahha

CUTE INFANT ACADEMY...aperkah...!!!
ni rattle baru imran..mama panggil FROGGIE WATCH...huhu..imran suker jer kan..mlm td imran main goyang² dgn froggie...


Ya Allah..ampuni lah dosa ku, suamiku dan dosa kedua ibu bapa ku..juga tempatkanlah mereka di kalangan orang² yg beriman, redhakanlah setiap amalan kami..AMINNN...

Rabu, 27 Mei 2009

Camno..!!!! TOLONG...!!!



Check out my new cube!

Get my cube or Create your own

Semalam..balik kijer,aku trus amik imran kat uma nanny dier..masa kat uma k'Nor (nanny) k'Nor ckp.."HMM..NNT BOLEH TAK CARI KAN PUTING YANG LEMBUT SKIT..PUTING NI KERAS SKIT..ADER JNIS NI YG LEMBUT.." aperkah..!!hmm..camno ekk.

aku pkai botol avent tuk ltak EBM imran..smpi uma smlm..aku trus cari puting avent yg lain..aku test..sumer cam samer jer..xtau nk ckp lembut ker keras:( camner ekk...mmg ader ker avent nyer puting yg lembut..ker kna bli btol susu lain..yg anti-colic..risau aku..

hopefully ader sesaper yg sudi bantu,kalu ader puting yg lembut & anti-colic,bleh masuk dlm btol avent...



Ya Allah..ampuni lah dosa ku, suamiku dan dosa kedua ibu bapa ku..juga tempatkanlah mereka di kalangan orang² yg beriman, redhakanlah setiap amalan kami..AMINNN...

Isnin, 25 Mei 2009

Papa..PApa..PapA..!!!!



Ni sesi gamba papa dgn Imran...


Ni masa New Born..huhu Imran 2ari...Like Papa like Son...huhu...




Ni da sbulan kut..huhu..1Pic with 1000 words...



Ni PApa 1st time try RS..n paPa..puas ati..Papa suker..papa ckp ez..tgk tu imran tido nyenyak...smpi ader auntie cina ckp CHONG..CHENG..CHONG..CHENG..dgn papa,tp papa xphm sepatah haram..hhAhahHa




PApa kat belakang Perfume department kat JJ..huhuh.mama br pas bli perfume, da lamer aim pada jd student lagi...huhhuhu perfume yg papa bg present pun byk lagi..huhuhu..koleksi..xder kena mengena dlm entry ni..huhuu





Ya Allah..ampuni lah dosa ku, suamiku dan dosa kedua ibu bapa ku..juga tempatkanlah mereka di kalangan orang² yg beriman, redhakanlah setiap amalan kami..AMINNN...

FATHER'S DAY CONTEST!!!!!


contest ni akn bermula pd 1 June-10 June 2009
keputusan akn diumumkn pd 11 June 2009
so jom rmi2 memeriahkn FATHER'S DAY CONTEST
Seperti biasa, setiap contest pasti ada syarat-syarat yang perlu dipatuhi.

Syarat2nya adalah seperti berikut:


1. Add blog MamaTisya di bloglist anda dan menjadi FOLLOWER MamaTisya serta upload banner FATHER'S DAY CONTEST ini di blog anda.

**K..so far aku da add n folow blog http://mamatisya.blogspot.com/ n aku da upload gamba banner FATHER'S DAY...uhuhuhuh

2. Buat entry khas ngan tajuk FATHER'S DAY CONTEST & upload gmbr anak anda bersama ayah/daddy/bapa/babah/walid/abi/papa masing2. Sertakn perkara2 berikut:

  • Nama ayah: MOHD SYAHIRAN BIN MOHD SIDEK (imran panggil PAPA..)
    Nama anak: MUHAMMAD ALIFF IMRAN BIN MOHD. SYAHIRAN

  • Umur anak: 2 BULAN ++
  • citer la skit psl gmbr yg dipilih dan dh ada plan ke nk celebrates kt mn?(kalo ada sila nyatakan)
Hmm..actly, xtau nk pilih gamba yg maner satu..ader 4 pilihan huhuhuh, tp tu la kna 'cus' yg d'best picca..adusss camno ni..nk pilih yg sentimental value ker..yg direct 2'd'point ker yg poyor ker..yg comey...

So..mama come out 2 cus....tRtrttrtrtrtrrtrrttr DUSH!!!! (Drumline...) huhhuhu...This PiccA!!!




naper i pilih gamba ni..naper ek..hmm..sbb gamba ni..BESHHHH..uhuhuh.
For me..this picca shows...1000 meaning.."1 PIC..WITH THOUSAND WORDS..."
"betapa bertuahnya aku memiliki mu..kelahiran mu kedunia bukti @ lambang cinta PaPa pd mama.." uhhu..ni konon-konon aper yg gamba ni ckp la kan,ahaksssss....
masa ni imran almost 2months..Papa dier selalu curik² baring sbelah imran..(coz tu mama nyer spot for landing..so papa suppose xleh masuk 'kawasan' mama) huhhuu..bukan aper..Papa tido lasak..takut tgn Papa landing atas muka Imran..HAahaha,so b4 mama landing Papa akan amik tmp MAma,tlg jaga imran skejap while Mama setel kijer lain..
Like PApa like Son..look at both eyes...dedua sepet..sumer ckp ikut muker Papa..tp imRan..mmg copycat mata Papa jer..yg lain tiru muker mama..huhuuh..(haha..Papa xpuas ati..)
Sempena Father's Day Contest ni..Papa-MAma-Imran..wil celebrate FAther's Day dkat kampung..yei!! balik melaka..yeii...yeii...(ni imran ker mama yg sronot ni..uhuhhuh) Imran nk sambut FATHER'S DAY dgn mama eca (adik mama) & Cik Din skali..sbb Cik Din xder bb..bb dier meninggal thn lepas..kalu x imran da ader kawan da...:(

So...since Cik Din pnah jadi PaPa/abAh/AyAh..so imran decide nk celebrate FATHER'S DAY kat kmpg...Bcoz..evry father has right 2celebrate this day,....

Hmm..gamba ni khas Truly MaDly DEepLy for the Father's Day Contest yg MamaTisya anjurkan..huhuhuhu.

xtau naper sejak akhir² hobi baru i..(sejak mengandung smpi beranak) tgk forum susuibu..join mommies jenguk blog memasing..komen itu ini..n lately masuk contest!! huhuu..hubby pun ckp ni hobi i skang ni..

hopefully....i nyer gamba terpilih la...hohohoo


Ya Allah..ampuni lah dosa ku, suamiku dan dosa kedua ibu bapa ku..juga tempatkanlah mereka di kalangan orang² yg beriman, redhakanlah setiap amalan kami..AMINNN...

Jumaat, 22 Mei 2009

HmMHmmhhmmHm...

HmmHmHmM...(kombang idung ku ini..) hahaaha

buan aper baru kjap td ader sorg hamba Allah kat opis aku ni puji aku..huhuhuh, ni apa yg dia ckp la kan...
"PUAN..SAYA NK CKP NI IKHLAS TAU PUAN..PUAN LEPAS ADA ANAK NI MUKER PUAN NMPK LAIN..NMPK ORG KATER BERSERI LAGI.."
huuuuhuh...aku dgn muker caya x caya "NI PUJI KER PERLI NI..??" -"XPUAN SAYA IKHLAS.."- "KO NK PINJAM DUIT EKK.." - "XPUAN..SAYA CAKAP BETUL NI.."
huhuhu.dulu masa ngandung memb ckp muker aku glowing..(Glow In D'Dark..ahakss) bukan ker pas beranak muker kembali seperti sedia kala..(tu pun kalu dpt balik figure yg asal..) aku muker pnat xckup tdo ada la.kekadang xpaham mata org ni..haaahaha

org da puji kan...terima jer la.uhuhhuh..riak sungguh aku!!!
Beauty is subjective...



Ya Allah..ampuni lah dosa ku, suamiku dan dosa kedua ibu bapa ku..juga tempatkanlah mereka di kalangan orang² yg beriman, redhakanlah setiap amalan kami..AMINNN...

Khamis, 21 Mei 2009

MULUT LONGKANG!!!

HMM...
kali ni nk citer psl org yg mulut longkang...kijer kat tmp yg profesional ppl gather..tp ko...bersikap mcm org yg xblaja tggi xder otak..hmmm..bebaru ni aku ader buat silap skit kat court..luper tender evidence...nasib la aku xlpaskan abis lg aku nyer saksi..esoknyer namer aku diorg jaja..DPP xreti buat keja..

adusss..punyer gamai loyer yg buat silap..namer aku jugak yg dicanang..baik jgn jd jurubahasa..jd paparazzi jerr...mcm xder keja lain!!

biasa la..im still new in this criminal field ni kan...suppose xsumer benda bleh trus igt..ni stakat xtender brg kes..da jd mulut longkang memasing,benda yg bleh rectify diorg buat mcm kes aku da nk kna buang...aper...la...

aku bernasib baik kengkawan opis jnis back-up..(xtau la blakang camner)tp so far aku tau diorg back-up aku..siap pesan jgn smpi boss tau..dediam jer..

hmm...tensen dgn perangai manusia ni...salah org beria canang..1 bidang pun nk tikam belakang..


Ya Allah..ampuni lah dosa ku, suamiku dan dosa kedua ibu bapa ku..juga tempatkanlah mereka di kalangan orang² yg beriman, redhakanlah setiap amalan kami..AMINNN...

Rabu, 20 Mei 2009

coret-coret..

LOOK AT HIS FACE...LOOK SO...COOL..!!! TP PASTU MELALAK...HAHAHA..si botak comey ni...

huhuhu..aku xtau nk citer aper psl my lil'imran..
da 6ari aku anta dier uma nanny..so far k'nor i.e. nanny dier ckp ari 1st jer la imran meragam skit..k'nor ckp mayb dier BAU lain kut..hohohh aku xtau plak bb bleh smell bau mama dier..tp biler aku observe blk..yer la....sbb tiap kali aku bukak bj aku dpan imran tuk BF..kepala imran beria mencari2 breast aku..sdangkan aku xsua pun lg breast kat dier...:p

skang ni..imran asik tdo siang la...(aku rasa la)sbb lately imran slalu bgn mlm...:( pkul 2~2.30 standrd imran bgn nyusu..tp pkul 3 pun bgn..pkul 4 pun bgn..ni bgn jnis nk BERGANTUNG jer...ltih la aku...sakit bdn tu...biler aku pndg muker imran buat2 marah...bleh plak imran duk senyum..sengih2 kat aku..cis!!! nk amik ati mama la tu...l,kekadang angin gak...1st sbb kaco kiter nk tdo..n 2nd sbb kaco hubby tdo..sbb pnat onkol sumer..

imran...imran..mcm2 perangai..but when i see ur smile..evrything is ok...my lil'son...

1 PIC..WITH THOUSAND MEANING...



Ya Allah..ampuni lah dosa ku, suamiku dan dosa kedua ibu bapa ku..juga tempatkanlah mereka di kalangan orang² yg beriman, redhakanlah setiap amalan kami..AMINNN...

hmm..kojer..kojer..kojer..

hhmmm..kojer..kojer..kojer..
keja byk jer ni..tp aku xder mood nk pandang sumer IP..kna tgk IP for the next hearing..adus..naper la org suker buat jenayah2 ni..nakal jer cukup la..ni x..smpi pkul2 org..curik motor la..brg kemas la..isap dadah la..rogol la..kekadang aku nk jer jerkah kat muker diorg n family diorg ni..KALU X NYUSAHKAN AKU XLEH KER!! tp pk blk..kalu diorg xjahat..aku pun xder la dpt kijer ni..huhuh,bukan senang nk jadi prosecutor ni..
aku pun xtau tau camner aku bleh terperap dgn DUNIA LEGAL ni..aku dlu pd skola menengah jnis xikut rule nyer org..main redah jer..slalu fly klas..keja uma xpnah anta..tp tu la end-up gak masuk 'U'..bukan calang² "U" plak tu..UIAM..amik jurusan undang², nk tergelak pun ader biler dpt tau memuler..hahahah
tp dlu arwah mama aku nk suh aku jd ustazah/guru...huhuh,not in my blood la mama;p aku slow-talk ngan arwah mama aku dlu,"NOA BLAJA BEBETUL..DPT GUD RESULT MASUK "U" SUMER..XKAN MAMA NK TGK ANAK MAMA JADI USTAZAH JER KUT..XMENCABAR LA MAMA..BAIK SETAKAT SPM JER PASTU MINTAK MAKTAB KER PAPER.." huuhuh berlagak plak tu..skang br aku tau jd cikgu ni lg snang idup..budak cui kiter pun cuti..kijer pun stengah ari..sonang kan!!!
bukan aper..aku mmg xleh nk mengajar org..aku nk ajo kawan aku pun kna ader sorg kwn aku yg lain yg phm aku tukang translate aper yg aku ckpkan huahuaaaaaaaahuaaaaa..
tp skang ni pk blk as long as aku dpt gaji,dpt byr loan ptptn aku..ader duit poket tuk aku n anak aku..aku akan truskan kijer ni..insyaAllah..hubby aku suh aku suker dgn kijer aku..b'coz he loves his job (doctor) thats why gamai org suker kijer dgn dier..dier komited skit hubby aku ni kalu buat kijer..aku jer yg xpenah serius sgt..:p
kekadang aku suker kijer ni..kekadang rasa cam nk duk opis jer..hahah..tp aku suker kijer luar..it just aku xsuker buat presentation in formal way..kat court kan everything is in formal way!!! GOD!!!! PLIZZZ!!! its not me..
kekadang jeles tgk org yg kijer bhgn PR ni..dgr diorg citer kijer diorg cam best jer..xper la..tu part memasing kat dunia ni kan..redha jer la dgn rezeki sendiri..
Ya Allah..ampuni lah dosa ku, suamiku dan dosa kedua ibu bapa ku..juga tempatkanlah mereka di kalangan orang² yg beriman, redhakanlah setiap amalan kami..AMINNN...

Jumaat, 15 Mei 2009

Bergaya dengan New RS...

PAndangLAh...LihAtLAh...NEW RS ku yang Comey..dan menArik Sekaaaaaliiii.....huhuhuu(sambil nyanyi lagu zaman P.RAmlee...)


@@imran da ader new ring sling..yeiii....yeiii, xsabar mama nk pkai n nk tgkp gambo dgn RS ni..huuh,excited nk bli n pkai..puas cari kat midvali(sbb dlu husband prasan arge die murah dlm rm 70 jer..lani gi balik tmp yg sama da jadi RM149!!!!! giler mahal..!!!cekik darah kedai tu,nasib si maryaa ader juai gak..ugugugug.TOMEY kan RS ni..huuuh..puji diri sendiri..xtau plak RS ni tgh sold-out skang..maryaa la bgtau..nk order yg tu..yg tu da jual,nk order yg ni..yg ni da org tempah...nasib ader yg beata ni...jadi lah...tomey gak...

**ini lah cubaan kali pertama aku nk pkai RS gi shopping..uhhuhu,hubby at 1st tanyer nk bawak stroller ker..aku dgn CONDIFENT berkata.."xpayah la b...da ader rs ni..." huhuhu...cuak gak takut imran xselesa jer..

**so far memuler 'sumbat' imran lam RS ni..dier ok lagi..(tgh tido..bleh la ckp ok..huuhu)



aku berposing di sebelah pasu mak mertua ku...b4 nk gi tesco ipoh...




sampai jer lat tesco da start photo-shoot...buat donno jer org pandang..hahahaha perasan model RS gitu....(maryaa..take note ekk my style..huaaaaahuaaaaaaa..




ni hubby yg amik gamba..dier suh posing gedik skit..dier ckp kalu mnang dapat adiah dr maryaaaaa..yeeeiiii!!!!!
perasan x org belakang tu duk pandang kitorg pelik..duk tinjau kitorg kendong aper la..hahaha





so far imran tgh tido lagi,imran tdo xpkai buaian..so dier sukar nk adjust paler dier lagi..slalu tido terbongkang luas jer..huuhh



dalam keta..imran da sta nk kuarkan tgn dier..(nk bebas nyer pasal..aku kuarkan bdn dier separuh..




sampai jer uma amik gambo lagi..tuk contest MAryaa tuh...huhuhu
WHY I CHOSED RS...:
  • actually guna RS ni mmg memudahkan nk shopping..nk mkn..infact aku bleh menyusukn imran smbil berjalan..direct BF tuh...!!
  • RS mmg bergaya...eventhough org kater cam indon carry anak dier...tp my sedara mara ckp aku bwk ank SEMPOIIII JERRRR....huhuhuu
  • dlm keta..ez...kalu nk tdo xragu2 lepas tgn..nk manjer2 ngan hubby pun ok jer...kalu x..perhatian asik kat imran jer...daaaaaaaaaa
  • no need 2carry big stroller around...bulky..da besar nnt br ltak lam stroller..huhhu
  • bonding antara ibu n ank...bertambah...

WHY I BOUGHT IT FROM MARYAA..:

  • sbb..dier member susuibu...n i slalu bli brg kat maryaa..cooler bag...CD..NICE PRICE..NICE BARGAIN..N CUTE PRESENT I GOT!!!
  • BCOZ AKU SUKER TLG ORG MLAYU..KALU BUKAN KITER SAPER LG NK TLG BANGSA SENDIRI...UHUUHU
  • service maryaa..MANTOOOPPPP...cepat n bleh dipercayai...
kain yg ter julur keluar tuh aku buat tutup bahu,hubby ckp kalu org xprasan diorg igt aku pkai selendang memalam...hhuhuh..n hubby pun admit its ez sbb xyah nk bwk stroller sgt, sbb imran still tecit lg,so dia mostly nk berdukung jer..duk lam stroller pun xsmpi 15mnit da kna angkat blk..
memuler hubby takut aku lenguh pegang imran jer...skali dier tgk aku ok jer..selamber jer amik brg sumer so dier ckp next time dier plak nk cuba pkai..huhhuhu..
masuk jer tesco sumer org pndg pelik..smpi pak guard yg jg pagar tesco pun nk tinjau..takut aku bawak karung nk curik brg kut...elllo........daaaa
kat ipoh ni susa la nk tgk org pkai RS ni..kat kl lain la..yg pkai alala camni ader jer kat ipoh ni..infact diorgnyer lg tradisional.maid2 indon..org2 asli kat sini mmg bawak anak diorg guner kain kendong camni...tp diorg guna kain batik lepas jer..lg selamber...murah pun murah kos dia...huhuhuhu
Maryaa..hopefully i can get higher vote la ekkk..huhuhuu xsabar nk tgk gamba kuar blog Maryaa

Ya Allah..ampuni lah dosa ku, suamiku dan dosa kedua ibu bapa ku..juga tempatkanlah mereka di kalangan orang² yg beriman, redhakanlah setiap amalan kami..AMINNN...

Rabu, 13 Mei 2009

BARANG BARU LIL'IMRAN....




IMRAN DAPAT BOUNCER..YEIII..YEII..NEKDA (NENEK MUDA) DIER BANJER...HUHUHU,sbb cian duk asik kna dodoi beria kalu nk tido..ngengader anak aku ni..manjer benor...huhhu

atas bouncer paler still tangkap lentokk...huhuhh, camner la nk btul paler ko ni imran...xper..paler cam einstien..nnt pandai...cerdik..genius...



ni plak car-seat imran..huhuhu,ni masa nk anta gi uma nanny imran..pepagi tgh mashammm..satu muker tgh appy..1 muker tgh xder mood...huhhuhu tetap tomey..anak mama
yg ni mama ngan papa bli..imran xsuka duk lam bakul..terpaksa bli...xper bleh pkai lamer...

Ya Allah..ampuni lah dosa ku, suamiku dan dosa kedua ibu bapa ku..juga tempatkanlah mereka di kalangan orang² yg beriman, redhakanlah setiap amalan kami..AMINNN...

Selamat Hari Ibu


Orang kata aku lahir dari perut mak.. (bukan org kata....memang betul)
Bila dahaga, yang susukan aku....mak
Bila lapar, yang suapkan aku....mak
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku... ..mak
Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut....Mak
Bila bangun tidur, aku cari....mak
Bila nangis, orang pertama yang datang ....mak
Bila nak bermanja, aku dekati....mak
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah....mak
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya....mak
Bila nakal, yang memarahi aku....mak
Bila merajuk, yang memujukku cuma....mak
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah....mak
Bila takut, yang tenangkan aku....mak
Bila nak peluk, yang aku suka peluk....mak

Aku selalu teringatkan ....mak
Bila sedih, aku mesti talipon....mak
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu......mak
Bila bengang.. aku suka luah pada..mak
Bila takut, aku selalu panggil... "mmaaakkkk! "
Bila sakit, orang paling risau adalah....mak
Bila nak exam, orang paling sibuk juga....mak
Bila buat hal, yang marah aku dulu....mak
Bila ada masalah, yang paling risau.... mak
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. mak
Yang selalu masak makanan kegemaranku....mak
kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk.....mak
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku....mak
Yang selalu berleter kat aku...mak
Yang selalu puji aku....mak
Yang selalu nasihat aku.....mak
Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk.....mak


Aku ada pasangan hidup sendiri....
Bila seronok, aku cari....pasanganku
Bila sedih, aku cari.....mak
Bila berjaya, aku ceritakan pada.....pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada....mak
Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat....emakku
Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....mak
Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan “Selamat Hari Ibu�
Selalu.. aku ingat pasanganku Selalu.. mak ingat kat aku
Bila-bila... aku akan talipon pasanganku
Entah bila... aku nak talipon mak
Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk emak

Renungkan: "Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kau kirim wang untuk mak? mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah"..
Berderai air mata jika kita mendengarnya........

Tapi kalau mak sudah tiada.......... MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT....

Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya....
berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya.....
berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya.....
berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya.......
berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....
berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....
dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya......


Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.
Kos upah membantu ibu:
1) Tolong pergi kedai : RM4.00
2) Tolong jaga adik : RM4..00
3) Tolong buang sampah : RM1.00
4) Tolong kemas bilik : RM2.00
5) Tolong siram bunga : RM3.00
6) Tolong sapu sampah : RM3.00
Jumlah : RM17.00

Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.
1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA
2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA
3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA
4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA
5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA
Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu. Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata, "Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya.



Ya Allah..ampuni lah dosa ku, suamiku dan dosa kedua ibu bapa ku..juga tempatkanlah mereka di kalangan orang² yg beriman, redhakanlah setiap amalan kami..AMINNN...

Selasa, 12 Mei 2009

BERAKHIRNYA 60 ARI...







ni sumer gambo kat kampung melaka..panas sgt..so berlenging tido..penat travel,smpi uma jer tdo..masuk keta je tido...cian anak aku..huhuu
HMM...berakhirnya 60 ari bercuti..i.e. maternity leave buat aku..n happy mother's day gak tuk aku n sumer ibu2 yg ader kat seluruh dunia..huhuh

sambutan ibu kali ni..(actually buka sambut pun..:p) kitorg balik kmpg melaka..huhuh aku sronot gile..aper x nyer..da lbih 6bulan aku xbalik kmpg..ni gara2 my lil'imran la..hubby xbg balik kmpg,tp at las hubby tercinta ajak gak blk mlaka...cian kt aku agaknyer...huhuhuh

spatutnya smalam lg aku da kna msuk kije tp imran 11 may dier kna cucuk..so aku decide nk extend cuti aku 2ari..takut anak aku demam..

11 MAY 2009.. ni masa tgh tggu giliran nk kna cucuk..huhhuuu
imran kna cucuk,aku seriau gak takut aku yg nangis plak nnt,tp msm cucuk imran xnangis pas cucuk br nangis..tu pun masuk keta da tdo balik...huhuh..tp kjap2 tjaga la nangis...so aku xder plak nangis,sbb dier ok jer..smlm pas kna cucuk imran tdo smpi mlm..bgn pun time mandi n nk susu jer..mlm td bdn imran da stat panas..tp cek tempreture still ok lg..cecepat bg mkn ubat..alhamdullillah da kebah dah....hopefully sok pun dier ok la..

12 MAY 2009...ntah naper imran duk merengek jer mlm tu..ikutkan da masuk 4ari imran x poo-poo,MIL decide nk masuk kan ubat kat bontot imran,aku risau paper je nnt, skali pas masuk jer ubat bleh terpancut poo dier kat mentuer aku..hahahaah..MANYAK CELEDIK INI BUDAK LA...huhu..upernyer mmg sakit perut..xselesa prut,tu yg duk merengek jer tu, pas berak jer bleh duk ckp sesorg..da ok ler tu..huhuuh

aper la cyg ma ni..buat mama risau jer..da la papa onkol..nasib tido pun lena mlm tu...mama sayang imran sgt2...



Ya Allah..ampuni lah dosa ku, suamiku dan dosa kedua ibu bapa ku..juga tempatkanlah mereka di kalangan orang² yg beriman, redhakanlah setiap amalan kami..AMINNN...

Jumaat, 1 Mei 2009

gambar anakku...

buda gelap...hughuhhu...
ZzzZzZZzzZzzzzz.........

mama n imran..4eva...lurve u ...


ni gaya tdo telangkup...mama tetinggal bantal kat bawah...

da xkisah camner uper tido..janji dapat tdo..huhhuh...


Ya Allah..ampuni lah dosa ku, suamiku dan dosa kedua ibu bapa ku..juga tempatkanlah mereka di kalangan orang² yg beriman, redhakanlah setiap amalan kami..AMINNN...

klik-klik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers